Awaji Beer Alt

IMG_8737Enligt japansk mytologi, var ön Awaji (淡道之穂之狭別島) den allra första biten land som gudarna skapade efter att de hade fötts. Under vår semester i Japan, fick vi möjlighet att beträda denna heliga mark, och dessutom lyckades jag smaka på några av den gudomliga öns öl också!

Bryggeriet Awaji Beer, eller Awajibiru som de heter på modermål, är ett litet bryggeri och har fokuserat på ett fåtal ölsorter. Brygderna går för närvarande endast att köpa på ön, även om ett fåtal affärer i staden Kobe också har dem. Den första skapelsen jag tänkte skriva om är deras altbier: ”Alto”.

Jag får en ganska stor och modig krona av guldgrått, skimrande skum när jag häller ölen i glaset. Snabbt sjunker kronan undan men när den når en höjd på några millimeter, stannar den kvar länge. Under ytan lockas jag av en djupt mörkröd, gyllene dryck som även går i bruna färger. Den är något grumlig och doftar fantastiskt friskt av rostad malt och fuktig havsbris. Jag anar en söt, karamellig karaktär och kanske lite torkad frukt någonstans i näsan.

Första smakomgången ger mig känslan av lite fräscht, syrligt godis, ren malt och en försiktig humlekaraktär. En viss smak av något från växtriket framträder också – behagligt!
Min andra mun av ölen ger mig en fräsch, söt och lätt munkänsla. Jag anar nu lite bär eller frukter, något som är fräscht och lite syrligt. Eftersmaken är sträv och torr.

Så får jag äntligen ta en törstig klunk av ölen från gudarnas första ö och nu slår det mig hur grymt frisk den är. Jag belönas med en skön citrussmak som jag nu misstänker kan vara yuzu (en japansk citrusfrukt), den försvinner dock ganska snabbt.

Awajibiru Alto är en riktigt trevlig öl med gott om smakupplevelser, sin genre till trots. Den är riktigt frisk, fräsch och läskande god. Jag rekommenderar den till alla som sätter sin fot på ön eller råkar befinna sig i närheten!

Sammanfattning

Betyg 7/10
Artikelnummer N/A
Namn Alto
Volym 330 ml
Pris 540 YEN (c:a 43:- )
Land Japan
Alkoholhalt 5%
Bryggeri Awaji Beer (Awajibiru)
One comment to “Awaji Beer Alt”
One comment to “Awaji Beer Alt”
  1. Pingback: Torrhumlat | Awaji Beer: Awaji Rice

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *