Awaji Beer: Awaji Rice

I våra resor till Japan slås jag alltid över mängden nya öl som har ploppat fram sedan sist. Jag har än så länge provsmakat två olika öl från det lilla bryggeriet Awajibiru (Awaji Beer); Awaji Beer Alt (7/10) och Awaji Beer Red (6/10) och nu har tiden kommit att avsmaka deras öl bryggd på rismalt.

Awaji Rice heter ölen och går verkligen till grunden i sin smak, öl bryggd på rismalt borde väl ändå kunna anses som någorlunda klassiskt japanskt? Låt oss smaka och se!

I det lilla glaset (det enda jag kunde hitta på hotellrummet) lyckas jag få till ett vitt bubbligt, nästan schampoo-fräsande skum som dröjer kvar en stund.
Drycken är ljusgul och klar med små champagnebubblor på botten av glaset som i ett symmetriskt mönster far upp mot ytan.

Det luktar väldigt mustigt om malten, tydliga toner av japanskt ris möter näsan tillsammans med en väldigt försiktig känsla av humle.

Min första smakomgång är i vanlig ordning en liten, försiktig mun och här möts jag av en väldigt fräsch och krispig smak av ”inget speciellt” förutom att jag anar försiktiga malttoner. Munkänslan är tunn men fräsch och bred. Eftersmaken bär en tydlig rissmak och erbjuder en återhållsam beska.

Andra omgången ger samma friska och krispiga smak. Denna gång anar jag däremot en väldigt svag smak av något som jag vill likna vid färsk shiitake-svamp. Det låter säkert underligt men gott är det!
Min törstiga klunk belönar mig med en läskande upplevelse och en äkta, skön rissmak i eftersmaken.

Awaji Rice är en klockren törstsläckare som är väldigt lättdrucken. Den är dock inte alls i samma tråkiga klass som till exempel Bud Light, utan är en risöl med stolthet och karaktär.
Jag rekommenderar denna dryck starkt till dig som är entusiast av risbaserad öl, men även om det är varmt under solen och du är törstig.

Sammanfattning

Betyg 7/10
Artikelnummer N/A
Namn Awaji Rice
Volym 330 ml
Pris 500 YEN (c:a 38:- )
Land Japan
Alkoholhalt 3,5%
Bryggeri Awaji Beer (Awajibiru)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *