Awaji Beer Red

IMG_8749Nu har tiden kommit att recensera den andra av tre öl från gudarnas ö; Awaji-shima eller 淡路島 som japanerna skriver det. I mitt förra inlägg gillade jag skarpt den rena men ändå kraftiga tolkningen av en altbier och nu är det dags för bryggeriets röda ale.

Även denna ale är småskaligt bryggd och i princip omöjlig att få tag i om du inte reser iväg till Kobe, Osaka eller till det lilla shoppingcentret Awaji Oasis som ligger på ön. Har du inte vägarna ”förbi”, kan du alltid läsa min recension och drömma dig dit…

När jag öppnar flaskan, poppar det till med ett högt ljud, nästan så att jag blir lite rädd eftersom jag har haft en del incidenter i köket där öl sprutat lite överallt. Denna röda ale nöjer sig dock med att skrämmas, all dryck håller sig kvar i flaskan.
När jag häller upp ölen i glaset får jag ett fint, fluffigt skum som påminner om bomull och bär en vacker krona i gula och gyllenvita färger. Den ligger kvar ett bra tag och lämnar tydliga spår på glasets kanter.

Drycken är klar, färgen är rödaktig med bärnstenstoner.
Näsan hittar glaset och jag känner ganska starka dofter av humle och malt, någonstans anar jag lite skog men även något syrligt, fräscht.

Första smakomgången bjuder på en gnutta jäst följt av en växtlig humlesmak, nästan lite åt enbärshållet. Malten karaktäriserar jag som stöddig; den är inte för söt eller mjuk. Eftersmaken är sträv och torr med barriga toner.

Jag tar en större mun och observerar en lite mjukare maltsmak som faktiskt passar riktigt bra med den växtliga humlen, vilken bjuder på en rätt bra beska. Eftersmaken känns nu rejält torr, speciellt på tungan.
Jag tar en hastig klunk, nu domineras smaken av växtkaraktären av humlen – bra bett!

Den gudomliga öns röda ale är inte någon ny favorit, men jag tror att den passar mycket bra till friterad, japansk mat – kanske till lite Ebi-fry?

Sammanfattning

Betyg 6/10
Artikelnummer N/A
Namn Red Ale
Volym 330 ml
Pris 540 YEN (c:a 43:- )
Land Japan
Alkoholhalt 5%
Bryggeri Awaji Beer (Awajibiru)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *