Baird Brewing Co: Rising Sun Pale Ale

Rising Sun!Min andra provning på Systembolaget var full av överraskningar – en del var väldigt positiva men tyvärr så bjöds det även på några rejäla besvikelser…
I listan som sändes ut till oss ölskribenter några dagar innan provningen observerade jag mycket glatt att jag skulle få prova inte en, inte två utan TRE nya japanska öl!
Glädjen och förhoppningen var total inför provningen och just denna öl var en av de som tog slut först även om jag hörde andra skribenter klaga över att den var för ”mesig”…

Jag lyckas få till ett fint, tunt och vitt skum som försvinner fort. En vacker, grumlig och ljust gyllene orange dryck försöker desperat gömma sig under den tunna skumkronan.
Lukten är såklart elegant och sådär fantastiskt väl avvägd som det mesta i det japanska smakriket. Jag känner en doft av melon och något med en härligt krispig citruskaraktär (kanske mandarin eller klementin) som båda är mjukt inlindade i något gräddigt, fluffigt, mumsigt.
Smaken gör mig såklart inte heller besviken eftersom den fortsätter leverera toner av melon och malt över tungan på ett silkeslent och mjukt sätt.
Känslan överlag är frisk och återhållsam – beskan i eftersmaken finns där men tonar ut precis lagom snabbt och låter rätt sorts sensationer stanna kvar.

Det här blir min första Japanska öl som får ett så högt betyg som 8/10 – det börjar likna mästerverk!
Baird Brewing beskriver den på helt rätt sätt på sin websida; det är en komlex Pale Ale men tappar inte fokus på det som är genomgående inom den japanska kulturen – balans och jämvikt!
När jag tittar på mina anteckningar så läser jag att ”Hade man varit lite mer modig och låtit melonsmaken få komma fram en aning mer så hade det nog blivit full pott!”.
När jag läser det så kommer jag till insikt att vi som ölälskare, liksom alla andra människor, behöver lära oss lite mer om olika länders kultur och anpassa våra tankar utifrån dem… Allt som heter ”Ale”, ”Pale Ale” eller ”India Pale Ale” behöver inte explodera i näsa och mun som humlebomber, det finns faktiskt ett ljuvligt mellanting också! 🙂

Artikelnummer 11049
Namn Rising Sun Pale Ale
Volym 360 ml
Pris 59,90:-
Land Japan
Alkoholhalt 5%
Bryggeri Baird Brewing Co
One comment to “Baird Brewing Co: Rising Sun Pale Ale”
One comment to “Baird Brewing Co: Rising Sun Pale Ale”
  1. Pingback: BAIRD BREWING CO: RISING SUN PALE ALE | FoodieYuko BAIRD BREWING CO: RISING SUN PALE ALE | Amazing food by "ordinary" people

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *