Projekt: Betyg på öl

ProjektNi som läser min blogg kanske känner till min initiala tveksamhet till betygssättning av öl – en tveksamhet som grundar sig i min observation av informationssamhällets sjuka hastighet när det gäller att konsumera data. Informationen måste hittas fort, läsas hastigt, spridas snabbt till många och nå så långt som möjligt. Många tenderar att scrolla längst ned på sidan för att få veta betyget på en vara och vem vet, de kanske till och med läser slutet på boken innan de köper den?
För mig så handlar öl om upplevelser, om smaker och om känslor – det handlar aldrig om att sätta en siffra på en produkt för att visa att jag gillar den eller avskyr den.
För mig är en öl som en film, en klassisk konsert eller, kanske ännu bättre, en resa. Det är ju relativt enkelt att sätta betyg på kortvariga upplevelser som filmer och musik men hur vanligt är det att betygsätta sin semester?
Inte går väl pratet vid kaffemaskinen såhär: ”Äh, du vet Mallis… dit återvänder vi ju varje år och träffar Börje och hans familj…klockren sexa varje år då va”.
Eller:
”Vår bröllopsresa…vi kryssade runt öarna i Hawaii och njöt av livet, solen och varandra – klart att den får 10 poäng, jag har aldrig varit så lycklig!”.
Nej, speciella upplevelser beskriver vi gärna i ord och i målande känslor, gärna med ett leende på läpparna och där, precis där finns mina upplevelser med öl…de är speciella (nej, inte alls på samma sätt som vårt bröllop eller vår sons födelse…men det här är ju en ölblogg)! 🙂
Där har vi då också mitt dilemma, precis där vid kaffemaskinen där jag just fått en hypotetisk fråga (eller utmaning): ”Snygg solbränna! Jobbade hårt på den under bröllopsresan va? Hörru, vilket betyg skulle du sätta på resan…säg på en skala mellan ett och tio? Var det en 10-poängare eller?”.
Nåja, i det här fallet är det ju enkelt – det blir såklart en 10:a på bröllopsresan men däremot blir det knivigare att betygsätta sista-minuten resan till Fuertuventura med dykpolaren eller familjekryssningen i Karibien där båda var av höga poäng men inte går att jämföra med 10:an…
Samma sak är det med öl och betygssättningen på dem där jag ännu inte hittat 10-poängaren, eller någon under fyra heller för den delen.

Så efter ett samtal med min gode vän Gunnar (som driver en filmblogg) stod det klart för mig att jag måste starta ett litet personligt projekt som går ut på att fylla alla betyg med exempel på öl.
Att hitta 10-poängaren lär nog inte vara alltför svårt (tror att Stone’s 16th anniversary IPA ligger där även om jag inte recenserat den) men däremot måste jag hitta värdiga representanter, eller urtyper, för de olika betygen som jag redan använt. Jag måste också prova många ”dåliga” öl som är potentiella ettor, tvåor och treor och här kanske jag behöver er hjälp som läsare och entusiaster:
Vad har ni för några öl som ni skulle betygsätta mellan ett till fem på en tiogradig skala?
Kommentera gärna i bloggen nedan eller skicka ett meddelande på Facebook så provar jag ölen!
Listan ser för närvarande ut såhär:

Ölbetyg

Betyg Öl
1
2  Dana (IPA is dead 2013)
3
4
5
6  Stolt
7  Tok-Olle
8  Joars dricka
9  Breidur, K:rlek vår/sommar 2013
10

För att listan skall bli så varierad och intressant som möjligt så har jag satt upp följande regler:

  1. Ett bryggeri får bara representeras en gång i listan (Brekeriet, Mikkeller och Mullegorm är med andra ord ute ur ”tävlingen” om övriga placeringar)
  2. Max två öl får finnas representerade för varje betyg och då får de inte vara av liknande sort utan skall skilja sig markant från varandra (9 = Saison / Pale Ale)
  3. Jag måste ha recenserat ölen och betygsatt den
  4. Ölen skall helst finnas antingen i standardsortimentet eller i beställningssortimentet
2 comments to “Projekt: Betyg på öl”
2 comments to “Projekt: Betyg på öl”
  1. Här är tre varianter som jag druckit de senaste dagarna med mitt skissbetyg; testa dem gärna: Chimay Tripel (8), Amager Sloth (8) och så Thwaites Lancaster Bomber (3). Den sistnämnda trodde jag skulle vara en (5) – har testat den förut, men den var påtagligt svag utan att vara defekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *