Big Dan’s Aromatic American Pale Ale

Big DanEfter ett kundbesök i Uppsala så svängde jag i vanlig ordning förbi det lokala Systembolaget och granskade hyllorna efter nyheter eller lokala delikatesser.
Blicken föll på ett par öl där Big Dan’s (A)APA var en. Big Dan’s är bryggd av Gamla Slottkällans Bryggeri och utlovar en aromatisk upplevelse – något som aldrig sitter fel, eller hur?

Big Dan landar, trorts namnet, ganska lätt i glaset och lämnar en tunn, smutsvitt krona av skum som är lite tjockare i mitten – påminner lite om krutrök…
Drycken är klar och ljust gyllengul.
Lukten har en härlig bas av söt karamellig malt och en ganska klar humlearom – dock ej så blommigt i början. Drar jag ett djupare andetag så känner jag till slut lite citrus och blommor …
Munkänslan är len och mjuk – faktiskt ganska tunn, precis som en American Pale Ale skall vara.
Smaken består av en besk upplevelse, väl inramad med mjuk kolasmak. Eftersmaken är metallisk till en början men sedan aningen gräsig av humlen.
Andra smaken bjuder på malt, lite jäst och en sparsam, frisk vind av humle. Jag blir torr på tungan och upplever nu en klart besk eftersmak.
En halvtörstig klunk efter utförd vapenvård bjuder mig en uppfriskande fräsch men ganska bitter upplevelse långt bak i munnen.
Eftersmaken är nu mest bitter och påminner om lite gräs.

Så – är det värt att vallfärda till Uppsala eller använda sig av beställningsfunktionen hos Systembolaget? Njae – så himla aromatisk och god var den inte men klart godkänd ändå!

Sammanfattning

Betyg 6/10
Artikelnummer 89197
Namn Big Dan’s Aromatic American Pale Ale
Volym 330 ml
Pris 20,20:- /st
Land Sverige
Alkoholhalt 4,6%
Bryggeri Gamla Slottkällans Bryggeri

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *