Strömsholms Brygghus: Biskop Kol

Biksop KolMan behöver inte gå långt tillbaka i historieböckerna innan man märker att sanning inte alltid är sanning – det sägs ju att vinnaren skriver historien och därför är det ju svårt att följa vår korta historia som land.
Biskop Kol:s historia är ett praktexempel där biskopen och Birger Jarl svekfullt skulle ha lockat sina motståndare till sig och mot givet löfte om lejd och säkerhet ha låtit avrätta dem.
Lars Gahrn som är filosofie doktor i historia trycker däremot på det faktum att skillnaden på historieskrivare och diktare under den tidsperioden kanske inte alltid var så stor. Detta får mig att stilla fundera på dagens ”historieskrivare” som faktiskt skulle kunna vara Fox news eller CNN (om man modigt placerar dem i facket ”diktare”) – vilken historia lämnar vi efter oss till människor om 200-300 år?
Ölhistorian som vi skriver om under tidigt 2010-tal är i alla fall upplyftande, äntligen lyckas Sverige som nation resa sig ur det tråkiga, smaklösa träsket av öl som vi hittills stått och trampat i. Strömsholms brygghus är ett av de bryggerier som visar hur vi vill minnas vårt öl…
Biskop Kol marknadsförs som en svart ale eller en fyllig stout på bryggeriets hemsida och nu ska vi se om det blir dikt eller historia i flaskan!

Skummet har ett skönt, frasande ljud som låter tjockt och härligt – ögat får njuta kronan som har ett beige-brunt lyster och har fina hål som en ost.
Drycken är mörkt rödbrun och relativt klar men ändå svår att se igenom.
Lukten har en tjock maltkaraktär som är insvept i en kappa av choklad och lite gräddigt kaffe.
En liten munfull ger en tunn munkänsla och nu förvånas jag över ”blaskigheten” som inte alls motsvarar mina förväntningar på en stout… Jag fortsätter dock i en positiv anda och lyckas hitta en härlig smak av humle samt en aning frisk beska i eftersmaken.
En större mun ger mig lakritskänsla (av söt lakrits) och något som jag upplever som lite tjärigt. Jag får en kort, metallisk ton som lättar, lyfter och lämnar kvar en ren och fin eftersmak av malten kombinerat med lite beska.
En klunk av ölen sänder ljuvliga smaker av gräddigt, mjukt kaffe efterföljt av den där fräscha, rena humlesensationen – mums!

Biksop Kol är en förvånansvärt lättdrucken stout som definitivt passar bra till maten – det skulle nog faktiskt funka bra med en tjock köttbit och bacon?
Till skillnad från andra öl i samma genre så känns denna dock inte som en ”dessert-öl” utan klarar sig nog bra både innan och under huvudrätten.
Ska jag kategorisera denna i ölvärlden så är den nog lite för klen för att få heta stout – jag kallar det nog istället en mörk, mustig ale…

Betyg 6/10 som stout, 7/10 som ale
Artikelnummer 89231
Namn Biskop Kol
Volym 500 ml
Pris 33:-
Land Sverige
Alkoholhalt 6,2%
Bryggeri Strömsholms Brygghus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *