Brasserie du Mont Blanc: La Blonde

BMB La BlondeHelt otippat (både för er och för mig) kommer här en recension av en lokalt producerad öl från…Les Houches, 6km utanför Chamonix i Frankrike!
Anledningen till att denna recension inte är fokuserad på ölprovningar i ”monopolets” regi eller mikrobryggd svensk öl är helt enkelt att jag har så fina vänner.
Här pratar vi inte beställningsjobb eller att någon köper med sig en flaska Chang från Thailands-semestern, nejdå. Här har vi då sonens kompis pappa som under familjens 5-veckors semester kommer på att han ska köpa med sig öl till mig – från otippade Frankrike dessutom! Det är omtanke det.
Vad som är så oerhört intressant med Frankrike (ja det gäller väl de flesta europeiska länder på kontinenten förresten) är att deras brasseriekultur har (över)levt många hundra år och inte ändrat sig nämnvärt. Klart att vi brygger vårt eget öl i källaren och det är klart att invånarna i staden köper det…
Det snurrar lite för mig när jag funderar på detta och helt plötsligt så känns inte mikrobryggeri så nytt längre 🙂
Jaha, var det en öl som skulle provas också? Just det…

Försiktigt får man hälla den här ölen i glaset för om det är något den vill så är det att skumma – rejält!
Den fyller enkelt 10-12 cm med sitt schampoo-fräsande, vita skum som lämnar glaciärdjupa kratrar i kronan.
Drycken är väldigt klar, färgen går åt det ljust gyllengula hållet och små, små bubblor letar sig upp mot ytan från bottnen av glaset.
Hur luktar då denna blonde från Mont Blanc, bryggd med rent källvatten från glaciären?
Jo…ljuvligt syrlig med skön jäst, lite hö och citrus som backar upp den brödiga malten mycket bra – snyggt!
Smaken bjuder mig en syrlig sötma och en ganska bred men lätt munkänsla. Jag tycker mig känna lite övermogen apelsin i smaken som annars består av jäst, söt malt och någon syrligare citrusfrukt.
Eftersmaken är stickande syrlig med härlig kolsyra i kinderna.
Jag tar en klunk och förstår nu varför den här ölen klassas som lite ”vardagsöl” om jag får säga så; smaken är här ganska intetsägande och består mest i sötma och syrlighet där ledordet är svalka.

Ja sannerligen, La blonde är en bra vardagsöl som säkert passar lika bra till franska brasserie-rätter som att dricka den helt för sig själv.
Jag känner mer och mer att jag dras till dessa smått syrliga öl så jag får väl erkänna att jag mycket väl skulle kunna tänka mig att bosätta smaklökarna i Les Houches ett tag!

Sammanfattning

Betyg 6/10
Artikelnummer N/A
Namn La Blonde
Volym 330 ml
Pris c:a 2,5 € (23:- )
Land Frankrike
Alkoholhalt 5,8%
Bryggeri Brasserie du Mont Blanc

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *