Hantverksbryggeriet: Bödeln IPA

Skarprättaren!Sedan sommaren 1921 så är dödsstraff avskaffat i Sverige och även om skarprättarna (eller bödlarna) för länge sedan fått ställa sig i kö för omskolning hos arbetsförmedlingen så steg en av dem ut ur skuggorna i staden Västerås för några år sedan.
Han såg grym ut i sin huva, neddragen till axlarna och han skrävlade med sina hot om beska och grymhet. Nu har jag fått en ensam stund med honom och det visade sig faktiskt ganska snart att det bakom masken fanns en trevlig och ganska snäll typ…
Hantverksbryggeriets IPA ”Bödeln” är såklart ölen ifråga och nu ska vi se om den verkligen håller måttet!

Om man kan mäta stordåd genom att titta på skummet så utlovar bödeln verkliga storverk; en skapligt frodig krona av tjockt ”offwhite”-färgat skum fyller enkelt 6-7cm av glaset med sin hantverksglädje. Stora kratrar bildas i skummet och det tar en bra stund innan det har lagt sig.
Själva drycken är smått grumlig och nyanserna går i koppar och mörkt gyllengult.
Lukten är förvånansvärt tillbakahållen och bjuder på en tjock och bred maltbas med lite jäst – något som jag tycker är lite säreget men som såklart inte behöver betyda att den är dålig på något sätt… Jag känner ingen blommighet men däremot lite caramel och lite frukt tror jag.
Smaken är slående behaglig och skickar sköna, smöriga känslor med lite parfymerad smak. Eftersmaken består i första läget faktiskt av endast caramelmalten och ett något tafatt humlebett.
Mer smakomgångar ger mig lite mer framträdande och tydliga smaker av frukt (någon exoktisk) och godis faktiskt – jag känner nu av en viss, frisk blommighet.
Helhetsupplevelsen av min provning är att Bödeln levererar en mjuk inledning, ett brett och fruktigt mellanparti och en behagligt avvägd beska mot slutet.

Det här är en vänlig och mjuk India Pale Ale som tyvärr marknadsförs lite felaktigt – jämför man t.ex. Bödeln med en djärv amerikansk IPA så kan man knappast påstå att den är ”extremt besk”, däremot är den fasligt god!

Betyg 7/10
Artikelnummer 89860
Namn Bödeln IPA
Volym 330 ml
Pris 31,90:-
Land Sverige
Alkoholhalt 5,6%
Bryggeri Hantverksbryggeriet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *