Brekeriet: Funkstarter

FunkstarterEfter den där kraftiga känslan av ”kärlek-vid-första-ögonkastet” som Brekeriet’s Breidur gav mig så har jag slängt lystna blickar åt skåne varje gång jag har skrotat omkring i Systembolagets beställningssortiment. Till slut blev längtan för stor…jag klickade i en ”Funkstarter”, höll tummarna och hoppades, hoppades, hoppades att förbannelsen ”Regional artikel kan inte beställas till vald butik” inte skulle drabba mig.
Nejdå – lyckan stod mig bi och den enda plågan just nu var att vänta i åtta dagar innan jag skulle få smaka…
Nåja, den som väntar på något gott väntar aldrig för länge sägs det ju och självklart fick jag min Funkstarter efter en vecka.

OK – Let’s do this… Funk on Ah Roll! 🙂

Ölen är ganska väl kyld och glider ned i glaset elegant. Jag är nog alldeles för försiktig när jag häller upp Funkstarter för jag får inte till skummet så som jag hade väntat mig. Istället så möts jag av en 4-5 cm hög krona med ett skum som är väldigt ljust gult. Det känns tjockt och låter försiktigt frasande.
Eftersom jag hällde i hela flaskan (inklusive jästen i bottnen) så är drycken ganska grumlig och färgen går i orangegula toner.
Lukten är försiktig och tillbakahållen när det kommer till funkigheten eller brett-jästen – istället låter man maltkaraktären och en ljuvligt citruskrispig humle träda fram i rampljuset.
Smaken är till en början lite dammig med en väldigt försiktig jästsmak – munkänslan är tunn och torr. Eftersmaken är jästig och fruktig åt citrushållet, på tungan upplever jag en smått stickande kolsyrekänsla.
Jag smakar vidare och nu känner jag en mycket tydligare och mustigare jästkaraktär som jag uppskattar. Jag upplever också en svag syrlighet med fokus på grapefruitbeska men också något sötare som aprikos(?) tillsammans med en ganska bred maltbas – eftersmaken är nu rejält bitter och torr på tungan.
Jag tar en klunk och förundras nu över hur sanslöst uppfriskande och svalkande den här Saison-ölen känns i strupen – WOW!
Eftersmaken här är nu mycket skön av grapefruit och något godissött jag känner en kvarvarande bitter känsla på tungan.

Ja, vad ska man säga… En öl som verkligen gör skäl för sitt namn – Funkstarter är en mycket välsmakande och lite ”lättare” introduktionsöl till funk och brett!
Är du nyfiken på lite syrligare och mer jästbaserade öl så är detta en given ”Gateway-drug” – vill du börja försiktigt så kan du såklart hälla upp ölen försiktigt i glaset och låta jästen vara kvar på flaskans botten.
Sammanfattningsvis så erkänner jag gladeligen att mitt första återfall till Brekeriets Brettanomyces-stam gör mig lycklig. Nu ser jag glatt och förväntansfullt fram emot äventyret som de skänkt mig i och med släppet av ”Argouse” för 159:- / st där jag fick tag i 2 av de 600 flaskor som de släppte lös på marknaden.
Priset bryr jag mig inte om – jag är kär! 🙂

Sammanfattning

Betyg 7/10 (Ja, det där är en väldigt stark sjua)
Artikelnummer 89099
Namn Funkstarter
Volym 330 ml
Pris 34,90:-
Land Sverige
Alkoholhalt 5,5%
Bryggeri Brekeriet Beer AB

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *