Brewdolf the Reinbeer

DSC_0812Nu börjar det närma sig jul minsann! Hyllorna på Systembolaget står ännu inte tomma och det finns med andra ord fortfarande tid att plocka på sig lite finöl till julbordet.

Som ni redan känner till, har jag kört provningar lite på sparlåga – mest för att jag ska fortsätta tycka att det är kul med öl och att prova olika öl. Detta år har jag därför tagit på mig det stora ansvaret att recensera hela två (!!!) julöl. Båda är inköpta på en finlandsfärja och bär såklart Stallhagens logotyp.

Först ut i denna långa ölprovarsvit är deras kopparröda variant som lätt tränger bort dussinölen från bordet när det kommer till rikhet i smaken.

Jag häller upp ölen i mitt provglas och skyndar efter kameran för att hinna knäppa lite bilder med skum. Det visar sig att jag inte behöver ha speciellt bråttom alls faktiskt; jag får ett frodigt skum med rejält djupa kratrar. Kronan tar väldigt gott om tid på sig att sjunka undan – dess gulvita hjässa lämnar kvar gott om spår på glasets kanter.

Drycken är klar och går i en ordentligt gyllenglänsande, kopparröd färg. Den doftar mustigt av rågmalten. Tar jag ett djupt andetag, känner jag hur alkoholen doftar igenom lite och den trängs med en svagare ton av kolaremmar.

Min första lilla klunk bjuder mig omedelbart på en lätt men fyllig munkänsla. Jag känner en distinkt besk smak av humle men även tydliga malttoner. Eftersmaken bits ifrån ordentligt, humlen vet varför den hamnade i den här ölen; för att skära igenom julbordets feta mat!

Andra klunken bjuder på lite mer djup i form av växtlighet eller egentligen örter, även om jag inte kan identifiera vad för något från örtriket det handlar om. När jag känner efter ordentligt, träder också karaktären från rostad malt fram. Eftersmaken är nu torr och besk, här lämnas inga maltrester kvar, minsann!
En klunk vittnar tydligare om rostad malt, mycket går dock i beskans och torrhetens tecken.

Stallhagens Brewdolf the Reinbeer är en sjysst och vass, röd öl som med enkelhet kommer att väga upp och rensa smakpaletten av den feta maten på julbordet. Den är bra i sin ensamhet (utan mat) men det är definitivt en matöl.

Sammanfattning

Betyg 6/10
Artikelnummer 30701
Namn Brewdolf the Reindeer
Volym 330 ml
Pris 29,90:-
Land Finland, Åland
Alkoholhalt 6%
Bryggeri Stallhagen

Brewdolf the Reindeer finns i Uppsala, Norrtälje samt ett fåtal andra Systembolag i landet. Den går även att beställa till din lokala butik om du nu inte tar en finlandskryssning innan jul!

One comment to “Brewdolf the Reinbeer”
One comment to “Brewdolf the Reinbeer”
  1. Pingback: Torrhumlat | Stallhagen Julbock

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *