Bålsta Bryggeri: Eklöws Svarta

Eklows svarta2012 var ett mycket bra år när det gäller nystartade bryggerier – Bålsta Bryggeri är ännu ett mikro- eller till och med nano-bryggeri som mötte dagens ljus. Bryggeriet drivs av Richard Eklöw som har 20 års bryggande på meritlistan.
Eklöws Svarta är en välhumlad stout med relativt låg alkoholstyrka (4,8%). När jag surfar runt på bryggeriets hemsida så ser jag att två typer av Goldings-humlen har använts, en humle som jag inte alltid kommer överens med men jag är inte den som är den…
Här skall smakas!

Skummet i glaset är ganska tunt och krämigt beige till färgen – det simmar kvar länge på ytan.
Färgen är väldigt mörk åt det brunsvarta hållet och ljuset som släpps igenom går i rödbruna toner.
Det luktar väldigt mustigt om denna stout där rostad malt, gräddiga kaffetoner och lite choklad står för det mest uppenbara.
När jag smakar så slås jag omedelbart av en tunn munkänsla som gör att ölen känns lite blaskig. De rostade tonerna går dock igenom bra och lämnar kvar en svag beska med frisk maltkaraktär.
Vidare avsmakningar bjuder på lite granna chokladsmak och kaffe som tyvärr slår mig som aningen surt.
Sonen har bakat cupcakes så givetvis skall här provas samtidigt som lite kak-frossa!
När jag mumsat i mig en halv cupcake smakar jag igen och nu märks tydligt humlen och ännu mer kaffesmak (denna gång mycket behagligare).

Det råder ingen tvekan om att Eklöw vet vad han håller på med för kvaliteten på råvarorna lyser igenom klart och tydligt tillsammans med det goda hantverket. Tyvärr så tycker jag att ölen saknar styrka och mustighet i smaken vilket gör att jag upplever den som alldeles för blaskig för min smak.
Jag skall dock definitivt fortsätta att smaka fler av ölen från Bålsta bryggeri eftersom jag verkligen uppskattar grundsmakerna!

Sammanfattning

Betyg 5/10
Artikelnummer 89854
Namn Eklöws Svarta
Volym 330 ml
Pris 36,10:-
Land Sverige
Alkoholhalt 4,8%
Bryggeri Bålsta Bryggeri

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *