Epic Brewing: Smoked & Oaked

Smoked & OakedNågonstans i mitt humlehjärta så finns det en av kamrarna som klappar extra bra för ett öl med märket Epic – åtminstone när det gäller bryggeriet i Nya Zeeland som levererat fantastiska upplevelser i och med deras storverk ”Portamarillo” och ”Armageddon IPA”.
Turen har nu kommit till bryggeriet i Salt Lake city med exakt samma namn, Epic Brewing Company, som hittills under provningen inte fått direkt skyhöga betyg av mig.
Nåja, man ska väl inte döma alla brygder efter två medelbetyg? Nejdå, smaksinnet måste alltid utmanas och få uppleva nya saker – därför är jag riktigt glad att jag fortsatte smaka mig igenom det amerikanska Epic’s öler.
Den här gången blev det en riktig fullträff i formen av en rökt, belgisk stong ale som faktiskt fick mig att undra om jag var på en öl- eller en whisky-provning emellanåt…

Ögat bjuds inte direkt något rökigt för i glaset observerar jag en grumlig ale med rödorange färg som toppas av ett gulaktigt, tunt skum.
Näsan får första indikationen att detta faktiskt hade kunnat vara en whiskyprovning för här känner jag en rejäl rök och fatkaraktär – det luktar minsann lite single malt…
Mycket intressant!
Smaken är rund och söt med riktigt klara vibbar från whiskytunnor – jag får nästan känslan av en riktigt bra Hickory, dock så har jag svårt att hitta både malt- och humle-karaktärer i ölen.
Eftersmaken är såklart milt rökig som efter en ordentlig single-malt och det enda som saknas är den där brännande sensationen i halsen efter en klunk whisky men å andra sidan så kan jag inte säga att jag saknar den…
Min klunk skvallrar om en lite högre alkohalt för nu får jag lite ”alkorys”.

Sammanfattningen av Epic’s Smoked & Oaked är att det är en sensationell öl, speciellt för dig som gillar whisky av den rökigare sorten – jag tycker att den är förvånansvärt behaglig och whiskylik – jag gillar den skarpt!

Betyg 8/10
Artikelnummer 11062
Namn Smoked & Oaked
Volym 650 ml
Pris 115,90:-
Land USA
Alkoholhalt 10,6%
Bryggeri Epic Brewing Company, USA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *