Eskilstuna Ölkultur: Saison

EÖK SaisonSådär – nu är det dags för den sista ölen i min lilla ”backlog” av öl som jag provat men inte bloggat om ännu.
Sonen är inne på sin sista dag av karantän innan han äntligen får hoppa i poolen (och havet) igen och alla är lika glada över detta faktum – sonen är såklart överlycklig över att han får bada igen och vi (föräldrarna) är lättade över att slippa ha en unge som klättrar i gardinerna…
Vi åker gärna till Thailand vid den här tiden eftersom det är ett ganska behagligt väder – regnet växlar med jämna mellanrum plats med solen eftersom det är regnsäsong.
Säsonger är härliga och en säsong som jag tänkte skriva om nu är ganska speciellt härlig faktiskt – Eskilstuna Ölkulturs Saison!

Den landar vackert i glaset och levererar direkt ett härligt fräsande skum som fyller glaset med enkelhet – endast 2 cm dryck syns i glaset till en början…
Skummet bär färgen off-white och lämnar spår på glaset tillsammans med härligt djupa kratrar i kronan.
Drycken är klar och gyllene ljus med sådana där enormt vackra ”hissbubblor” som jag älskar att titta på.
Det luktar Saisonöl ”all-the-way” men jag känner också en uppfriskande doft av kryddor eller örter som skänker mig en mustig ”luktbild”.
Ja, det är faktiskt en ganska kryddig doft som slår mig kärleksfullt med värmande halm och något som påminner starkt om basilika.
Ett ögonblick – jag måste få smaka!
Jag slås av en tjock, bred och ganska ljum munkänsla som gifter sig väl med smaken av den där typiska jästen som Saisonöl har. Jästsmaken är inte på något sätt överdriven men den finns definitivt där tillsammans med en skön bas av malt och fräschhet av humle.
Det är en bra örtighet i smaken när jag sväljer och jag möts av en skönt torr och syrlig eftersmak som endast kvarlämnar en smula jäst och humle.
Min andra smakomgång ger mer malt i början av smaken som sakta konverterar till skön basilika, humle och svag, mycket svag spritighet.
Eftersmaken är nu lite beskare och skänker kyla i kinden tillsammans med syrliga kvarlämningar av malt.
Klunken bjuder på betydligt mer alkohol i smaken. Malten lyser inte heller direkt med sin frånvaro där den frodas för fullt av den där skönt, lantliga eftersmaken som är lantligt skön i sin mjuka och varma famn.

När jag pratade med bryggmästaren på Eskilstuna ÖK så berättade han för mig att deras mål var att ha flest varianter av öl i Systembolagets utbud – ett uttalande som jag först tyckte var lite skrämmande (eftersom kvantitet i mina öron ofta låter som en brist på kvalitet) men efter ett tags funderande kom jag på att detta inte var annat än goda nyheter.
Deras Saison-öl är beviset på detta – dels så är ju ölsorten en alldeles nyfunnen kärlek tack vare Brekeriets fullständigt ädla dito men sen är det ju helt klart så att Eskilstuna Ölkultur inte verkar lyckas brygga några dåliga öl överhuvud taget…
Det här är en riktigt bra Saison och passar väldigt bra för de som inte riktigt vant sig vid ”funkigheten” eller den lantliga smak som den här ölsorten bjuder på.
Ölen har en väldigt bra och bred bas tillsammans med en skönt försiktig jästkaraktär och jag kan inte annat än att rekommendera den varmt!

Eskilstuna Ölkulturs Saison finns att beställa via Systembolagets hemsida för oss som inte bor in närheten.

Sammanfattning

Betyg 7/10
Artikelnummer 89002
Namn Saison
Volym 330 ml
Pris 31,40:- /st
Land Sverige
Alkoholhalt 6,3%
Bryggeri Eskilstuna Ölkultur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *