Eskilstuna Ölkultur: Session IPA

Eskilstuna Session IPAEn ”Session-beer” – vad kännetecknar en sådan? Frågan väcktes ganska direkt när jag stod och språkade lite med två av ”ölnerdarna” som jobbar på mitt lokala Systembolag. Jag misstänker att jag blivit klassad som ”finsmakaren” eller någon som är påläst för jag fick just den här frågan innan jag betalade; vad är en session IPA, är inte 4,5% lite väl svagt för en IPA?
Jag blandade ihop min Session IPA med en Saison (även den från Eskilstuna ÖK) som också fanns med i beställningen så jag svarade helt enkelt att det förmodligen var en svagare öl som bönderna skulle kunna dricka på sommaren utan att trilla av plogen…
Nu när jag gör lite efterforskning så visar det sig att jag inte hade så fel trots allt – enligt ”the interwebs” så är en session beer helt enkelt en lite svagare öl som man kan dricka flertalet av (under en ”session”) utan att bli alltför berusad (eller aprak på ren stockholmska).
När jag gräver vidare så upptäcker jag också en annan sanning: under första världskriget så betydde session den fyratimmars-period där de hårt arbetande granattillverkarna i England fick tillfälle att avnjuta en öl. Det var såklart viktigt att granaterna träffade rätt och slog hårt mot Centralmakterna så ölen som bjöds var av en lite lägre alkoholhalt.
OK – nog med historia, nu skall vi smaka framtid!

Ölen slår väl kanske inte ner som en bomb men den landar hårt och lämnar på ytan ett rejält tjockt skum på tre, fyra centimeter. Kronan ligger där som bomull i glaset i sin mjuka, vita prakt.
Det är en halvgrumlig, väldigt ljust gul öl med mina favoritbubblor – de som liknar bubblorna i champagne!
Lukten är väldigt fräsch med ljuvliga nyanser av citrus, fläder och smörig kola i bakgrunden. Check, check, check – Martin är intresserad och lockad 🙂
Jag fortsätter att lukta och nu tycker jag mig ana krusbär eller rabarber och bröd eller råg.
Det första som slår mig när jag tar min första försiktiga smutt är hur tunn ölen känns men snart glömmer jag det för in träder beskan med parfymerade citrustoner.
Eftersmaken är något torr och besk, den lämnar torrhet på tungan.
Överlag så är helhetsintrycket hittills dock mycket elegant och fräscht!
Andra smutten ger mig ännu mer fräscha citrustoner tillsammans med ett rejält bett från humlen som sitter kvar på sidorna av tungan ett bra tag.
Återigen slås jag av att ölen och smakerna känns lätta och en smula tunna – men det beror förmodligen på den låga alkoholstyrkan.

Ja, vad skulle jag tycka om jag fick en sådan här öl på rasten efter att ha arbetat hårt med att tillverka granater?
Jag skulle nog bli överlycklig – den här ölen andas nämligen sommar och glädje i sin fräscha, fruktiga och läskande karaktär.
Drick den så nytappad som möjligt, njut av livet och tänk på vilken otroligt skön sommar vi har haft!
Observera att denna öl inte finns på alla Systembolag – den går dock att beställa och hämta upp på ett bolag nära dig.

Sammanfattning

Betyg 7/10
Artikelnummer 89148
Namn Session IPA
Volym 330 ml
Pris 25,90:-
Land Sverige
Alkoholhalt 4,5%
Bryggeri Eskilstuna Ölkultur

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *