Galgbacken IPA

DSC_0795Jag har många gånger skrivit om mina underbara vänner som läser om mina äventyr bland malt och humle här på bloggen. Vännerna som när de smakar en god öl eller hittar något unikt, köper med sig några exemplar för mig att prova och att skriva om. Alltid värmer det i hjärtat; mina nära och kära har mig och mitt intresse nedstoppat i bagaget när de är ute och reser!

På ön Gotland – där jag aldrig har satt min fot – huserar Barlingbo Bryggeri, cirka en mil sydost om Visby. Bryggeriet lägger stor vikt vid att de vill brygga öl på traditionellt sätt med kärleken för hantverket i fokus. Konceptet tilltalar mig såklart och nu är det dags att avsmaka deras IPA som fått namnet från en avrättningsplats i norra Visby: Galgbacken.

Ölen är upphälld och redo att avnjutas i glaset. Jag observerar ett växande, pulserande gråvitt skum som fyller upp ganska många centimeter av glaset. Drycken är klar och varmt bärnstensfärgad.
Lukten är försiktigt smörig med en ganska påtaglig doft av spannmål. Malt blandas med knäckig sirap och en svag fruktig nyans.

En första, försiktig mun av ölen ger mig en mjuk och len munkänsla. För att vara en IPA, smakar Galgbacken mer av malt än av humle och faktum är att det passar bra – den känns läskande ändå, äkta på något sätt. Efter min första avsmakning, belönas jag med en rejäl torrhet på tungan.

Innan jag påbörjar nästa smakomgång, stoppar jag näsan i glaset igen och möts nu av en örtig lukt, nästan åt anis-hållet. Smaken visar nu en tydlig dominans av malten, humlen tränger inte alls igenom utan sitter i bakgrunden och håller balansen. Eftersmaken består av en stickig humlebeska på tungans sidor och när alla sensationer lagt sig, stannar den sköna smaken av spannmål kvar.
Jag tar en helt vanlig klunk och funderar samtidigt på varför jag aldrig varit på Gotland… Smaken är som tidigare; mycket maltstinn med en svag, väl bruten humlekaraktär.

Ja, det här var inte alls vad jag förväntat mig av en India Pale Ale, men samtidigt måste jag ju ta i beaktande att jag har låtit de amerikanska, humlestinna varianterna ta över min värld när det kommer till IPA. Ölen i sig är riktigt bra och bjuder i och med sin ordentligt lantliga, äkta smak, upp till fest. Galgbacken IPA passar förmodligen lika bra att dricka utan mat som till en rejäl bjudning av husmanskost.

Sammanfattning

Betyg 7/10
Artikelnummer 88179
Namn Galgbacken IPA
Volym 330 ml
Pris 24,30-
Land Sverige
Alkoholhalt 5,8%
Bryggeri Barlingbo Bryggeri

Galgbacken IPA finns att köpa på Systembolaget i bland annat Nynäshamn, Oskarshamn och såklart Visby. Den går även att beställa hem till din lokala butik.

One comment to “Galgbacken IPA”
One comment to “Galgbacken IPA”
  1. Pingback: Torrhumlat | Barlingbo Bryggeri: Medeltidsöl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *