Hantverksbryggeriet: Kosacken Imperial Stout

Kosack - ja tack!Under Stockholm Beer and Whisky Festival provade jag ganska många öl och det är fortfarande svårt för mig att komma ihåg alla (trots mer eller mindre sammanhängande anteckningar). Vad jag minns klart och tydligt dock är att jag och Magnus från Vin & Gastronomi hängde kvar väldigt länge hos Hantverksbryggeriet. I den montern tror jag att vi provade de flesta öl som erbjöds men det är två som verkligen har lämnat väldigt goda intryck; dels så är det ”Kusken” som nog måste vara Sveriges godaste lättöl och dels är det Kosacken som nu dyker upp i de välsorterade butikerna.
Här kommer nu mina tankar efter mitt andra möte med denna mörka, kejserliga dryck!

I ett av de tre glasen som jag har hällt upp för provning ligger Kosacken och lurar i ett rödbrunt mörker som är svårt att se igenom. Efter att ha snurrat glaset lite grann så njuter ögat en krona av krämigt, relativt mörkt beige skum.
Lukten känns väldigt mjuk och skickar ut en tjock lukt av kaffe och malt – jag anar även något med lite brödkaraktär.
Jag upplever det som att drycken skummar mycket i munnen, känslan är mjuk, len och torr. Jag smakar lakrits eller anis, en smula mörk choklad och så kaffe såklart. Eftersmaken är skön och mjuk utan några direkta fenomen av specifika smaker.
Vidare avsmakning ger något druvaktigt i karaktären varvat med kaffebeska och syrlig malt.

Kosacken är något som jag skulle vilja klassa som en ”sjysst stout” – en härlig svensk tolkning av en uråldrig, brittisk exportvara. Hantverksbryggeriet gör aldrig någon besviken och jag är mycket glad att Kosacken hamnar i hyllorna hos en del bolag nu den 2:a april!

Betyg 7/10
Artikelnummer 11198
Namn Kosacken
Volym 330 ml
Pris 35,90:-
Land Sverige
Alkoholhalt 7,0%
Bryggeri Hantverksbryggeriet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *