Hantverksbryggeriet: Munken

MunkenNär jag rotade igenom mina ölgömmor för att hitta en lämplig superöl att dricka till 12-slaget på nyårsafton så hittade jag minsann annat också (nyårsölen har jag inte bestämt ännu).
En av ölen som jag glömt bort att recensera sedan mina kundbesök i Västerås i höstas var ”Munken” från Hantverksbryggeriet – en Strong Belgian Ale med, efter vad jag kan utläsa, en stor bredd och en komplexitet – något som jag inte smakat så ofta i Belgiska öl (ännu).
Mycket intressant tyckte jag och började bli väldigt nyfiken!

Jag hällde upp ölen i ett ganska annorlunda glas som jag hittade hemma hos mina föräldrar – säkert inte något tulip men jisses vad det andades kloster och medeltid!
Nåja…dags för recensionen!
Skummet är smutsigt beige och kronan höjer sig några centimeter över den ganska klara, mörkbruna brygden.
Jag luktar och känner omedelbart något sött och nötigt blandat med jäst, godis och choklad – kanske också lite svagare toner av kaffe och lakrits(!)
Än så länge så andas den här ölen allt annat än klosterruiner – tvärtom så överraskar den mig med sin oerhörda flora av dofter och nyanser.
Jag kan inte hålla mig så länge utan måste faktiskt ganska omedelbart smaka…
Min första mun av klosterölen bjuder mig en tjock och mjuk munkänsla där smakupplevelsen överraskar igen med choklad, malt och kolaremmar blandat med en svag rökighet.
Munk och glasMånga tror att det är tråkigt att gå i kloster och det kanske det är men jag kan lova att det klostret där det serveras Hantverksbryggeriets öl går ingen munk med sura miner – spritigheten i brygden biter till ordentligt och visar klart och tydligt att denna Belgian Strong Ale verkligen gör skäl för sitt namn; jag ryser!
Den andra munnen för avsmakning ger mig en tjock känsla av malt och jäst tillsammans med lakrits, lite mindre choklad och betydligt mer humlekaraktär.
En klunk efter mässan ger en mycket behaglig, belgisk känsla med mjuk och skön choklad, malt och broderlig kärlek.

Sammanfattat så är det här en mycket intressant tolkning av en Belgian Strong Ale! Jästen har fått ta ett steg åt sidan och lämna plats för härliga godistoner i form av lakrits och choklad, välsignat av en skvätt kaffe och lyckligt gift med den fina lakritsen.
Det blir en stark sjua för Hantverksbryggeriets ”Munken” – i Maltens, Jästens och den heliga Humlens namn.
Amen

Sammanfattning

Betyg 7/10 (stark sjua)
Artikelnummer 89873
Namn Munken
Volym 330 ml
Pris 39,90:- /st
Land Sverige
Alkoholhalt 8,5%
Bryggeri Hantverksbryggeriet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *