Härje Pale Ale

Jag bryter min svit av japanska öl ett tag för att skriva om lite nya öl som jag fått av några riktigt nära vänner. Det är alltid lika glädjande att få lite nya smaker att uppleva, och när de kommer från orter som jag själv inte besöker, är det såklart värt ännu mer. Men mest av allt är det glädjande att få gåvor av någon med samma intresse, av någon som tänker på mig när de är ute på sina resor.

Den här gången är det dags att provsmaka Härje Pale Ale, en lite lättare Ale med inspiration från det amerikanska humleriket. ”Skogsvild” står det på etiketten, och det ska visa sig vara ett namn som passar alldeles utmärkt med smakerna jag känner.

Vildheten träder fram direkt när ölet träffar glasets botten. Ett mäktigt, fräsande skum fyller med enkelhet hela glaset. Kronan är ljusgul, nästan så ljus att det gränsar åt smutsvitt. Skummet försvinner från kanterna först och lämnar kvar en smal krona i mitten.

Drycken är klar och mörkt gyllengul och till min glädje observerar jag ett fåtal ”champagnebubblor” som stiger mot ytan från glasets botten.
Doften domineras av den mustiga malten och blandas med lite kvistig, skogig humle. Jag anar svaga toner av citrus och barr.

Den första smakomgången ger mig en liten smak av jäst och torr humle. Jag anar även en svag smak av grapefrukt och något annat som jag inte kan sätta fingret på. Munkänslan är lätt, sval och frisk medan eftersmaken bjuder på stickande humle, skog och beska från grapefrukt.

Andra omgången liknar den första men bjuder på mer av maltsmaken och lite mer godis i humle. Eftersmaken bjuder på rejält med grapefrukt som sticker på tungan.
När jag tar en törstande klunk utan att skölja runt ölen i munnen, får jag en riktigt fräsch och frisk känsla blandat med något skogigt. Eftersmaken är nu mycket snällare med svagare och mer återhållsamma grapefrukttoner.

Överlag kommer jag och humlen inte riktigt överens i denna provning. Helheten är dock frisk och fräsch – blandningen av humle och malt ger skäl för namnet skogsvild. Jag kan rekommendera Härje Pale Ale tillsammans med grillat eller en mustig gryta.

Sammanfattning

Betyg 6/10
Artikelnummer 31081
Namn Härje Pale Ale
Volym 330 ml
Pris 30,60:-
Land Sverige
Alkoholhalt 5,6%
Bryggeri Härjebrygg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *