Helsingborgs Pilsner

DSC_0146I min recension av Helsingborgs Chilipeppar fick jag en kommentar av Lennart som rekommenderade att jag skulle smaka på Helsingborgs Pilsner också. Eftersom jag i mitt inlägg om bloggens framtid bad om tips, kommentarer och idéer för att utvecklas och hitta andra öl, måste jag såklart hedra det löftet. Därför har jag smakat på pilsnern från Helsingborgs Bryggeri och givetvis kunde jag inte hålla mig utan att beställa andra öl från samma bryggeri; det blir med andra ord en liten serie igen, tack Lennart! 🙂

Jag häller upp den här pilsnerölen i ett lagerglas – jag vet, inte helt optimalt men man tager vad man haver! I glaset observerar jag ett väldigt högt, gyllenvitt skum med många pigga bubblor som fräser fint. Drycken är klar med en gyllene färg som lutar åt bärnsten.

När skummet har lagt sig någorlunda, vispar jag runt ölen i glaset och luktar; jag möts av en ganska tydlig doft av jäst och en bra humlekaraktär som känns typisk för ölsorten. Någonstans lockar citrus, lite smörighet och ett uns av spannmål (bröd?) – läckert!

Jag tar en liten mun av pilsnern, munkänslan är mjuk och len. Smaken består av en ganska robust maltbas och lite höig humle. Efter att ha svalt känner jag en eftersmak som bjuder på torrhet och stickighet på tungans sidor. Är det något gräsigt i smaken nu?

Min andra mun av ölen ger mig en härligt ren maltsmak med mycket väl avvägd humle som inte tar för mycket plats. Eftersmaken bjuder nu på en ren maltsmak som känns ihärdig – den stannar kvar länge tillsammans med den där lagom beska humlen!
Jag tar en klunk utan att låta ölen stanna kvar i munnen så länge och känner nu en ljuvligt len smak med lite sötma. De dominanta smaksensationerna består av malt blandat med sparsam humle.

Nu är jag ingen pilsnerkille (gubbe?) men Helsingborgs Bryggeri gör sin pilsner väldigt bra, det må jag säga! Valet av humle och malt passar mig faktiskt väldigt bra. Jag gillar den äkta, rena maltsmaken som får ta plats i smakregistret och framförallt tycker jag att bryggeriet har träffat precis rätt när det kommer till humlens plats i ölen.

Sammanfattning

Betyg 7/10
Artikelnummer 89610
Namn Helsingborgs Pilsner
Volym 330 ml
Pris 20,10:-
Land Sverige
Alkoholhalt 4,5%
Bryggeri Helsingborgs Bryggeri

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *