Jädraöl: Brunte Brown Ale

Brunte!Brown Ale är en ölsort som jag inte ägnat tillräckligt tid och smaklökar åt kan jag känna ibland, den passar mig ju bra eftersom det är en ganska mjuk och behaglig variant på ale. Hittills så har jag dock bara provat ett fåtal Brown Ale – Jacobsens tolkning av ölen föll mig ordentligt bra i smaken så den minns jag med glädje, däremot minns jag inte mycket av de andra.
Så när jag upptäcker att Jädraås Bryggeri har smugit in sin Brunte i Systembolagets beställningssortiment så blir jag ju såklart lycklig…det här kommer att bli gott! 🙂

I mitt glas kan jag se ett tjockt, beige skum med massor av småbubblor. Skummet bärs som en vacker man och om jag låter blicken vandra ned under luggen så ser jag en klar, ljust brunröd dryck som skimrar lite magiskt som en skogstjärn – vackert!
Jag luktar och känner en väldigt mustig humlelukt som överraskar med lite alkoholbett. Jag känner av rätt mycket malt, något gräddigt och en släng av caramel – någonstans i maltdimmorna anar jag också en söt luktsensation som lutar lite åt lakritshållet.
Smaken är ljuvlig; här känner jag en härlig, mörk och rund smak av rostad malt. Ölen känns lite besk i kinden men annars är Brunte en synnerligen behaglig upplevelse med lika delar mustighet och beska där kolsyran är mjukt återhållsam.
I min andra smakomgång upplever jag något svagt syrligt som mjukt varvas med en härligt frisk smak av enbär eller pors – något ”fränt” och fräscht från skogen i alla fall.
Efter min vanliga klunk känns ölen behaglig helt enkelt och det står klart för mig nu att Brunte inte är något italienskt fullblod utan, precis som bilden på etiketten visar, en stabil, trogen häst som gärna hjälper dig i kylan; en riktig vän!
Jädraöl levererar inga överraskningar den här gången heller utan istället en förbaskat god öl – kärlek på flaska!
Alkoholhalten är på 6% men njutningen ligger nära 100% – Jädraöls Brunte är väl värd 8/10.

Brunte Brown Ale levereras i en 33cl flaska och finns att beställa via Systembolagets e-beställningstjänst, den kostar 27,10:- och jag rekommenderar starkt att du klickar i ”en av varje” från Jädraöl!

Betyg 8/10
Artikelnummer 89387
Namn Brunte Brown Ale
Volym 330 ml
Pris 27,10:-
Land Sverige
Alkoholhalt 6%
Bryggeri Jädraås Bryggeri
One comment to “Jädraöl: Brunte Brown Ale”
One comment to “Jädraöl: Brunte Brown Ale”
  1. Pingback: Jädraöl: Brunte Brown Ale | FoodieYuko Jädraöl: Brunte Brown Ale | Amazing food by "ordinary" people

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *