Jädraöl: Ett ljus i mörkret

Ett ljus i mörkret"Efter min första provning på Systembolaget så vaknade inspirationen till liv och jag firade med att återuppta bekantskapen med min bäste vän beställningssortimentet på Systembolaget. Givetvis så föll mina val denna gång på en del av de öl som släpptes den första februari och till min stora glädje såg jag bland annat att Jädraöl fanns där med sin “Ett ljus i mörkret” – en helt ny öl från Jädraås bryggeri!
Jag passade på att beställa en del andra brygder från mitt lilla favoritbryggeri – det var ju alldeles för länge sedan sist…
Jädraöl beskriver sin nya ale som “…en mörk ale som trots sin mörkhet ändå kan lysa upp  vintermörkret eller vilken annan tid som helst. Fyllig med många spännande smaker. För den som gillade vår julöl är detta en öl som inte kommer långt efter.”
Kan ju inte passa bättre eftersom jag också beställde deras julöl (som faktiskt fanns kvar i sortimentet) men som jag inte fick levererad av okänd anledning…

Ögat får njuta en grumlig och kompakt öl som är ordentligt mörkbrun – på gränsen till svart, ovanpå ölet simmar en ljusbrun skumkrona som försvinner snabbt.
Lukten är ljuvligt mustig och bjuder både ordentliga karamelltoner och starka chokladvibbar. Någonstans lurar något mer fränt i doften – kanske tjära?
När jag smakar ölen så slås först jag av en tjock munkänsla med ganska påträngande smak av söt lakrits. Jag upplever ölen som svagt kolsyrad – eftersmaken klingar av bra i en sötaktig maltsmak som lämnar kolsyra och tjära i bakvattnet.
När jag smakar mer på ölen så kan jag även känna igen lite enbär och nu framträder tjäran tydligare – ölen känns nu lite väl söt…
Min lilla klunk ger mig kvitto på mina tidigare identifierade smaker för här kommer nu en trio bestående av lakrits, tjära och sötma och här känns allt väl avvägt och inte överdrivet på något håll.

Det här är definitivt inte Jädröls bästa öl men det säger nog mer om ölet än om bryggeriet – Ett ljus i mörkret är ett mycket intressant experiment i smakernas värld men personligen hade jag föredragit lite mer beska för att väga upp den ibland lite väl intensiva sötman.
Trots sin mörka skrud och sitt söta inre så lyser Jädraöls skaparglädje och hantverks-kärlek igenom tydligt i denna fina ale.
Betyget blir 6/10 – ölen innehåller 7% alkohol och en 33 cl flaska kostar 28,40:-
Vill du prova på något gott men annorlunda så tycker jag definitivt att du ska beställa “Ett ljus i mörkret” – passa då också på att prova ut Jädraöls andra drycker, du kommer inte att bli besviken!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *