Jädraöl: JIPA

JIPAEtt av mina små favoritbryggerier släppte för någon månad sedan lite roliga nyheter – bland annat deras JIPA. Det var ganska länge sedan jag smakade ny öl från det lilla bryggeriet utanför Ockelbo så det var minsann på tiden nu!
JIPA är såklart ingen ny ölsort utan helt enkelt Jädraöls IPA – men har vi APA, IPA, BIPA och andra sköna bokstavskombinationer så varför inte en JIPA med?
Here we go!

Skummet är citronfärgat men lutar lite åt det beigea hållet, det är krämigt och ungefär en centimeter högt.
Drycken är relativt klar och skiner vackert i gyllene kopparnyanser.
Näsan bjuds en skön maltlukt som är lagom kola-aktig (kanske lite väl tillbakahållen?) och humlen känner jag av där någonstans även om jag inte kan definiera eller identifiera den.
Smaklökarna får en dos av distinkt humle som går åt det aningen parfymerade hållet. Ölen känns bred och smal – eftersmaken bjuder på lite sträv beska runtom på tungan.
Jag smakar vidare och känner nu en grapefruitkaraktär som går väldigt bra ihop med malten. Grapefruiten kommer fram väldigt tydligt i eftersmaken.
En klunk ger mig kolsyra, grapefruitbeska och en lite lustig kemisk bismak.

Jo visst vet Jädraöl hur man gör IPA – det här är en bra sådan, helt klart, men jag tycker inte att den är sådär överdrivet Jädra bra bara…
Ni som känner till vilka favoriter jag har i Pale Ale familjen vet redan att jag i den här ölen saknade fruktighet, blommighet och knäckig malt.
Men det var kul att äntligen få smaka en ny Jädraöl öl i alla fall!

Observera att denna öl inte finns på alla Systembolag – den går dock att beställa och hämta upp på ett bolag nära dig.

Sammanfattning

Betyg 6/10
Artikelnummer 88046
Namn JIPA
Volym 330 ml
Pris 27:-
Land Sverige
Alkoholhalt 6,5%
Bryggeri Jädraås Bryggeri

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *