Jädraöl: Julmys

JulmysDet var länge sedan jag smakade på en öl från Jädraås bryggeri men i veckan hade jag ett kundbesök i Gävle och vanan trogen tog jag en sväng in på det lokala bolaget.
I hyllorna för julöl gladdes jag åt lite lokalt producerat julöl och fick med mig två flaskor julöl från Jädraöl, det här blir den första!

Ölen stod ett dygn ute på den kalla balkongen så den kändes lite väl kall för avsmakning så jag väntade en liten stund med att hälla upp.
Väl i glaset blommar ölen upp och bjuder på en tjock och hög krona av skum som badar i ljusa, gyllene beigea färger. Drycken är lätt disig och går i brunröda toner.
Ölen luktar lätt parfymerat av granbarr, lite jäst, något syrligt som mynnar ut i maltlukt.
Ölen smakar svagt av kåda och friskt av barr, väl balanserat med svag humle och aningen söt malt. Munkänslan är tunn och lätt. Eftersmaken består i malt och lite kåda.
Nästa smakomgång levererar malt med lite sötma, en gnutta barr och sedan lite fatkaraktär. Eftersmaken slår mig nu som väldigt snäll och lämnar endast rester av maltsmak i munnen och lite beska i kinderna.
En tomteklunk av ölen skänker mig en något rostad smakkaraktär men annars lagom frisk och besk smak för att komplettera julmatens smaker.

Sammanfattningsvis är detta en hyggligt bra julöl. Den tar inte för mycket plats i smakriket utan funkar nog bäst som en komplettering till julbordet. Friskheten och den lätt parfymerade känslan påminner faktiskt lite grann om Anchor Brewing’s Christmas Ale enligt mitt tycke.

Sammanfattning

Betyg 6/10
Artikelnummer 30146
Namn Jädraöl Julmys
Volym 330 ml
Pris 25,70:-
Land Sverige
Alkoholhalt 4,6%
Bryggeri Jädraås Bryggeri

Jädraöl Julmys finns att beställa till de flesta lokala Systembolag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *