Jädraöl: King Kong

Se upp - en apa!Få saker roar mig så mycket som ordlekar!
Det kan vara nya, hemmagjorda ord som jag och min fru kommer på (t.ex. Dobby = Dyr hobby) och det kan vara enklare saker som korsord men det som är roligast är såklart vitsiga lekar med mycket humor och intelligens.
När jag satte mig ner för att skriva min recension om Jädraöls King Kong försökte jag klura ut något vitsigt i stil med “hårig och stark” eller “ödmjuk best” men allt som jag kom på kändes krystat och osant.
Något annat som jag uppskattar mycket med språk och lekar med språket är de sällsynta tillfällen då en sån där intelligent och humoristisk ordvits står rakt framför ögonen på mig ett bra tag utan att jag förstår någonting.
Sen kommer den där uppenbarelsen till slut – allt faller på plats, man förstår skämtet och börjar skratta inombords!
King Kong är en APA – alltså en American Pale Ale.
Skämtet var skrivet på min näsa hela tiden och det är först nu jag får skratta – underbart!

Nu till själva recensionen då – är detta en stark, hårig best eller en kärleksfull apa vars varma händer bär mig tryggt till toppen?

Jag låter King Kong åka rutschkana ner i glaset – han landar mjukt och glänser grumligt i tonerna av bärnsten, nästan lite åt hållet av nyponsoppa fast inte så kompakt.
Huvudet är inte gorillasvart utan bär istället stolt en ljust gyllenbeige, tjock krona med fina bubblor.
Ölen luktar väldigt mustigt och kanske är det fel på näsan för jag tycker mig erinra doften av ost? Min son på 6 år får lukta också (eftersom han älskar ost) men han påstår istället att de luktar krut…
Jag börjar smaka lite försiktigt och känner genast smaken av en “riktig” starköl – lite matt maltsmak, lite kärvhet och en smula bitter nötighet i eftersmaken.
Modet saknas mig inte, trots att jag stirrar apornas herre i ögonen – det finns säkert en större komplexitet i denna amerikanska Pale Ale så jag smakar igen.
Denna gång möts jag av alkoholsötma, mängder av malt och någonstans i periferin finns också den härliga beskan av humle.
Filmerna om King Kong är ju inte direkt några djupa filmer som behöver analyseras, utan skall väl konsumeras för nöjes skull så därför behandlar jag nu Jädraöls King Kong på samma sätt – en vanlig klunk.
Återigen gläds jag över de olika upplevelser som man kan få genom att smaka öl på olika sätt – min vanliga klunk skiljer sig smakmässigt från analysen genom att bjuda på en förvånansvärt mustig och rostad karaktär med hår på bröstet. Jag får också en känsla av bröd och nötter – ljuvligt helt enkelt!

När jag såg Peter Jacksons nya version av King Kong så blev jag helt förstummad – jag tyckte han hade gjort en fantastisk tolkning av den gamla monsterfilmen från 1933 (som också gjordes om 1976) men med mycket mer djup.
Samma känsla får jag när jag smakar Jädraöls namne – här har vi en tuff och vågad tolkning av en American Pale Ale som bjuder på mycket mer djup, mustighet, rostade toner och brödighet – det är nästan så att det lutar åt en porter (?)
Jag kan mycket varmt rekommendera King Kong, speciellt för dig som vill ha något med lite mer komplexitet, eftertanke och kärlek i ölen.
Jädraöl King Kong lever i frihet på Systembolaget i Ockelbo, Sandviken och Valbo men om  du vill ta den med till toppen av skatteskrapan i Stockholm eller Kista Science Tower så kan du beställa den från e-beställningssortimentet.
En flaska innehåller 33cl, är 6,5& stark och kostar 27:- Vågar du prova?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *