Jädraöl: Stolt

STOLT!Jädraöl är ett sant favoritbryggeri för mig då de gång på gång lyckas överträffa mina förväntningar när det gäller skaparglädje, smakupplevelser och bryggarkärlek och nu kommer turen till deras stolta dry stout ”Stolt”.
Mina tidigare upplevelser med denna torra variant på den tjocka, nästan krämiga ölsort har varit spretiga – japanska Shimaguni från Baird Brewing fick ju inte så lysande resultat i min provsmakning i mars men Jädraås bryggeri brukar ju som sagt leverera på alla möjliga sätt…
Låt oss öppna flaskan och smaka…
PYS! OJ vänta…wow, vad är det som händer – hjälp!

Flaskan bubblar över på en gång och Jädraås stolthet kan inte hejda sig utan försöker snabbt, snabbt ta sig ur flaskan. Jag hinner precis sträcka mig efter ett provningsglas och fylla det hastigt med minst 15cm gyllenbeige, tjockt skum som stannar kvar länge och lämnar ordentliga spår på glasets kanter. Jag vet inte om solen har hittat flaskan bland mina gömslen och värmt upp ölen så att den börjat jäsa igen eller vad som hänt – stouten vill bara inte sluta att skumma!
Efter en stund börjar jag dock ana den mörka vackra drycken under allt skum och jag sätter näsan till glaset för att försiktigt lukta lite grann.
En härligt tjock choklad- och kaffe-stinn lukt retar mitt luktsinne – jaga anar en viss syrlighet som backas upp fint med en len, bred maltbakgrund.
Ölen ger en ganska mjuk men tunn känsla i munnen och sticker lite på tungan – karaktärerna består av lite rökighet, malt, något friskt och fränt som enbär och sedan kaffe.
SKUM!Eftersmaken känns lite metallisk och den är torr och bitter som mörk choklad och efter en stund anar jag lite gräs också.
Klunken som jag tar bjuder på en härlig känsla av mörk choklad, lite syra och sedan gräddigt kaffe.

Överlag så är detta en helt OK dry stout och jag gillar den trots att jag inte är något stort fan av just denna typ av stout. Jag tycker att Jädraöl har fått fram riktigt bra smaksensationer trots den låga alkoholstyrkan.
Jag är fortfarande lite omtumlad och överraskad efter ”skumchocken” men lite spontanäventyr är ju faktiskt rätt kul! 🙂
Jag ger Jädraöls ”Stolt” 6/10 och om du vill prova den så finns den i Systembolagets beställningssortiment.

Betyg 6/10
Artikelnummer 89608
Namn Stolt
Volym 330 ml
Pris 22,80:-
Land Sverige
Alkoholhalt 4,6%
Bryggeri Jädraås Bryggeri

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *