Jädraöl: Svenne

SvenneEn Svenne kan ju vara en mängd saker i vårt språk – en del rumsrena smeknamn på Svensk eller lagom och sen finns det ju en del som syftar på annat…
Jädraås bryggeri har i och med sin ”Svenne”, skapat något som jag anar är tänkt för den ”lagoma” personen som främst tycker om lager men som kanske hade tänkt sig något fylligare än en Pripps Blå?
Så…spänn fast bältet, sätt dig tillrätta i det nedsuttna sätet så ska vi ut och sladda lite med PV:n…eller Escorten…

I mitt stora, breda lagerglas hamnar Svenne och levererar ett skum som ser djupt ut. Färgen är ganska mörkt gulbrun – kronan är riktigt stolt och bubblar enkelt upp till glasets topp.
Själva drycken, eller kroppen är aningen grumlig och bär rostiga toner av en gyllene rödbrun färg.
Ölen luktar tjockt av malt och någonstans blandar sig humlen i och levererar upplevelser som påminner om körsbär, lakrits och något lite nötigt.
Munkänslan är len, sval och slår mig som ganska ”lätt”.
Den initiala smaken påminner faktiskt om körsbär men innan jag vet ordet av så har Svenne dragit i handbromsen och slänger fram ett bredställ med malt som nästan touchar marsipan med sin utsvängande bakdel.
När sladden planat ut så känner jag att malten och humlen stannat kvar lite grann – nu bjuds jag på lite lagrad smak med träinslag i karaktären.
Eftersmaken är torr med ordentlig beska på tungan.
Vi tar fart igen och i den här smakomgången känner jag mycket mer malt, vackert blandad med jäst och den där humlekaraktären som Amager ofta bjuder på (och som jag inte riktigt är kompis med alltid).
Trots den lite högre farten så hamnar vi inte i diket utan jag får tid att känna på eftersmaken som nu är lite snällare i beskan och låter malten träda fram lite mer.
En riktig raggarklunk i baksätet ger mig en mysigt len smak med försiktigare humleinslag. Eftersmaken är väldigt snäll och bjuder endast en svag beska på tungan.

Pja, vad ska man säga – det är är en helt OK lager och på så sätt antar jag att man kan spela på användandet av ordet ”Svenne” som i ”lagom”…
Jag kan tyvärr inte försona mig med humlekaraktären här även om den faktiskt har sin plats i smakriket.
Är du på jakt efter en annorlunda lager med lite mer djup och aningen mer komplexitet så tycker jag du ska prova Svenne – han sladdar in till ditt lokala bolag om du klickar beställ!

Sammanfattning

Betyg 5/10
Artikelnummer 88336
Namn Svenne
Volym 330 ml
Pris 24,40:- /st
Land Sverige
Alkoholhalt 5,5%
Bryggeri Jädraås Bryggeri

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *