Jönköpings Bryggeri: 1971

1971För några månader sedan när jag var och besökte min kära familj utanför Jönköping så berättade både min mamma och min bror med stolthet att Jönköping nu kunde sälla sig till den stolta skaran av orter som har sitt alldeles egna mikrobryggeri.
Glad i hågen gick jag till Systembolaget för att köpa några flaskor att prova men se, där var det tomt…
Väl hemma i huvudstaden så försökte jag beställa via Systembolagets hemsida men se, det gick inte…
Nåväl, nu har det gått några månader och jag har äntligen fått möjligheten att provsmaka nyheten ”1971” – en American Pale Ale från Jönköpings Bryggeri!

”Jönköpings Bryggeri startades av Hilding Sjöbeck 1891 och drevs fram till 1941. Efter en 72 år lång torrperiod har nu bryggeriet återuppstått. Detta är fortsättningen på en smakrik tradition” läser jag på bryggeriets hemsida och visst låter det lovande? 🙂
Under 2013 har bryggeriet anammat formen för bryggande som jag kallar  ”fantombryggeri” eftersom det i dagsläget inte finns någon lokal i Jönköping där ölen bryggs. Recepten för ölen arbetas istället fram under namnet Jönköpings Bryggeri och själva bryggandet ”outsourcas” till bryggerier med tillräcklig kapacitet (som t.ex. Slottskällans Bryggeri).
En del media tycker att detta är viktigt att framhålla men jag själv tycker att det är helt irrelevant – Jönköpingsborna får äntligen sin egna öl, och tro mig, det jag har smakat hittills utlovar storverk!

Bryskt häller jag upp denna Pale Ale i mitt glas och observerar effekten med glädje;
jag får en härligt stor och ”off-white” skumkrona med en jämn och tjock kropp som lämnar spår på glaset när den sjunker undan.
Själva drycken är aningen grumlig men känns ändå klar på något sätt…smått disig kanske är beskrivningen jag letar efter?
Färgen lutar åt ljust orange med klart gula toner på sidorna och bottnen av glaset.
Jag snurrar runt ölen ordentligt i glaset, stoppar i näsan och tar ett ordentligt andetag.
Med ens börjar jag le – här slås jag inte av amerikansk ”Hop ’til you drop” humle-i-näsan-explosion utan istället ett säreget mästerverk av mjuk balans.
En helt otroligt skön, ljum lukt av kolaremmar och malt (vars korn ryktas vara från Tenhult och Bankeryd) fyller min näsa tillsammans med försiktiga, smekande citrustoner från den ljuvliga Cascade-humlen. Jag tror att jag skulle kunna sitta och lukta på den här ölen väldigt länge…
Nåja – dags att smaka i alla fall, jag kan ju inte sitta och lukta på ölen som Ferdinand med sina blommor!
Den första lilla försiktiga munnen öl ger mig en munkänsla som är len, snäll och aningen tunn. Smaken klingar äkta med den där härliga, smöriga malten som återigen triggar sensationer av kolaremmar i hjärnan. En bra bit i bakgrunden ler den svaga beskheten från humlen blandat med en fräsch dos citrus.
Eftersmaken är mycket snäll och ger mig först bara lite beska på tungan. Efter en stund blommar den däremot ut i lite skog (barr) tätt följt av nyskördat korn.
En andra smak, den här gången betydligt större; här känner jag nu att malten dominerar ännu mer, vilket jag vill påstå är lite ovanligt för en American Pale Ale?
Nåja – intressant nog så träder en syrlighet fram och smälter in perfekt med citrustonerna och den breda maltbasen.
Jag upplever en ren och fin avslutning i eftersmaken med härligt svalkande beska och en naturligt fräsch karaktär av spannmål – lantligt gott! 🙂

Ja…ni som följer min blogg vet vid det här laget vad den här längden text och denna mängd av superlativ innebär?
Ni har rätt! Det här var en fantastiskt god öl – en av de mest intressanta Pale Ale som jag faktiskt har druckit!
Jag gillar skarpt det tydliga avståndstagandet från den Amerikanska västkust-stilen (där man mosar in så mycket humle som man bara klarar av när man torrhumlar) och att man faktiskt vågar fokusera tydligt på den lokalt producerade kornmalten.
Jag tycker att allt detta tyder på att Jönköpings Bryggeri har valt en egen väg att gå, kanske inte en egen extrem väg utan förmodligen en liten bortglömd traktorväg där du kan gå ifred, drömma dig bort och bara njuta av stunden!

Jönköpings Bryggeri 1971 finns i nuläget tyvärr endast att beställa till (och köpa på) de lokala Systembolagen i närområdet.

Sammanfattning

Betyg 8/10 (japp – en riktigt stark 8)
Artikelnummer 88344
Namn 1971
Volym 330 ml
Pris 26,30:- /st
Land Sverige
Alkoholhalt 5,0%
Bryggeri Jönköpings Bryggeri

Den här recensionen är baserad på ett varuprov från Jönköpings Bryggeri AB.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *