Jönköpings Bryggeri: Jönköpings Export

Jönköping ExportNu är det äntligen dags att skriva om den allra första ölen som Jönköpings Bryggeri välsignade Smålands Jerusalem med – lagern ”Jönköpings Export”.
Jag har en väldigt stor kärlek till humle och malt och även om det är lättare att förälska sig i brygder som bjuder på starka, passionerade upplevelser så finns det hos mig alltid en längtan tillbaka till den enkla men vackra lagerölen.
Egentligen är det nog inte så konstigt?
Jag tror att de flesta svenskar introduceras till öl genom att smaka en lager – så var det för mig i alla fall och jag misstänker att alldeles nya upplevelser rotar sig i hjärnan på ett alldeles speciellt vis.
Jönköping export kittlar enkelt den där nerven som genast framkallar nostalgiska känslor.
I detta fall vill jag dock lova att smakupplevelsen är långt ifrån Stor stark eller Stella Artois på nattklubben ”Huset” (Norra Strandgatan, Jönköping).

Det som omedelbart förvånar mig med den här ölen är det väldigt blygsamma skummet på ungefär en halv centimeter som ligger som ett tunt, kritvitt lock ovanpå den bleka och ljust gul-gyllene drycken.
Jag lyckas dock vispa upp skummet när jag snurrar glaset frenetiskt och när jag lugnat ned mig så ser jag också mina små favoritbubblor som en efter en lyfter från glasets botten och färdas upp mot skumkronan.
Doften slår mig som otroligt krispig, ren och fräsch där maltkaraktären framträder tydligt även om den är väldigt försiktig.
Jag tar en munfull och upplever en väldigt len och mjukt svalkande munkänsla.
Smaken är, liksom doften, väldigt ren och lyfter inte fram många andra sensationer än rent vatten och härligt frisk malt.
Eftersmaken består av en liten beska på tungan som tonar ut i en maltsmak som känns fräsch och påminner lite om kornskal (ja det hände att jag käkade korn på fälten när jag var ung!).
Min andra smakomgång bjussar på ännu mer malt, lite spannmål och en knappt märkbar citruskaraktär. Eftersmaken håller kvar och accentuerar faktiskt citrus-smaken fantastiskt snyggt tillsammans med maltbasen…mycket bra avvägt! 🙂
OK – jag är född och uppvuxen i Jönköping så visst vet jag hur man ”ska” dricka öl!
Jag tar en rejält modig och stor klunk och får en ”as-skön”, läskande känsla som är svårslagbar – den här ölen slår väldigt högt på ”hinkabilitets-skalan”. Belöningen efter en rejäl klunk är en smula fin citrus, lite härlig brödighet och ett stort leende på läpparna!

Jag sammanfattar recensionen med att jag längtar tillbaks lite till min hemstad – snart ska jag tillbaks och då ska jag köpa några Jönköpings Export och dricka dem till Sveriges godaste pizza – en kebabpizza (grillad fläskkarré ska det vara) med stark sås!
Det blir nog inte bättre än så vill jag tro…

Jönköpings Export säljs och distribueras (än så länge) endast i Jönköpings närområde. 

Sammanfattning

Betyg 7/10
Artikelnummer 88426
Namn Jönköpings Export
Volym 330 ml
Pris 22,30:- /st
Land Sverige
Alkoholhalt 5,0%
Bryggeri Jönköpings Bryggeri

Den här recensionen är baserad på ett varuprov från Jönköpings Bryggeri AB.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *