Jönköpings Bryggeri: Saison

Jkpg SaisonNär Per på Jönköpings Bryggeri berättade för mig att det fanns en saison i horisonten (vårens nyheter) så kunde jag inte låta bli att tänka…
Saison-stilen på öl är ju en alldeles speciell upplevelse för ölälskaren, det är en stil som i vissa fall kan påminna väldigt mycket om veteöl och i andra fall vara en rejält utmanande smakupplevelse med lukt av stall och smak av hö.
Innan jag ens smakat på ölen så hoppades jag att den skulle luta åt det ”normala” hållet av en saison – med vetetoner, aningen syrlighet och flädern som varit utlovad.
Nu ska jag inte låta som någon ölhipster från storstan men anledningen att jag önskade detta var helt enkelt att jag hoppas på att bryggeriet blir och förblir framgångsrikt och såg därför en risk i att lansera en utmanande saison som riskeras att ogillas av klientelet i min hemstad…
Nu återstår det bara att smaka och se – häng på nu tjabon!

Kronan är vackert fluffig och bjuder på ett ivrigt, vitt skum som fyller huvuddelen av glaset och även om jag såg jäst i bottnen på flaskan så är den gyllengula drycken klar.
Med näsan i glaset glädjs jag av en bred doft av jäst, vetetoner och flädern som med sin friska, nästan skarpa ton, bjuder på sommarkänslor.
Smaken har en bastant maltgrund som frotterar sig väl med en pikant och fräsch ton av flädern som nu nästan bär citrustoner.
Eftersmaken är torr men mjuk av malten – någonstans anar jag något lite fräscht höigt.
När jag smakar igen så känner jag av malten mer och nu träder också den där ljuvliga syrligheten fram – hand i hand med jästen.
Flädern kickar in när jag så småningom sväljer. Den stannar kvar några sekunder innan den övergår till en frisk och syrlig eftersmak med jäst och malt i munnen och torrhet på tungan.

OK jag erkänner – min eventuella oro är som bortblåst – det blev varken hö eller stall i den här brygden men däremot frisk fläder och en fräsch och god upplevelse.
Detta är en mycket välbyggd (och välbryggd!) ”Mainstream-Saison” om ni ursäktar uttrycket… den sticker inte ut vare sig i jäst eller i kryddningen utan landar istället i min bok som en väldigt bra törstsläckare inför vår- och sommar-värmen!
Den går dessutom att beställa hem till ditt lokala Systembolag! 🙂

Sammanfattning

Betyg 7/10 (stark sjua)
Artikelnummer 89695
Namn Jönköpings Saison
Volym 330 ml
Pris 27,80:-
Land Sverige
Alkoholhalt 5,5%
Bryggeri Jönköpings Bryggeri

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *