Kallholmen Levande Lager

Kallholmen lagerÄn en gång hände det där som jag tidigare bara kunnat drömma om…
En kollega på mitt ”riktiga” jobb överraskar mig vid kaffebryggaren en dag med att fråga om jag vill prova några öl från ett mikrobryggeri som hans bror blivit delägare i…
Vad svarar man på en sådan fråga? Inte nej i alla fall – aldrig nej!
Ölen som jag fått äran att prova är från Kallholmens Maltbryggeri och det är en…
Lager!
Kallholmens Maltbryggeri har funnits i lite över två år och har tre öl under ständig tillverkning – en lager, en ale och en IPA.
Vad jag finner högst intressant är att de som flaggskepp och ”första-öl” valt just en lager – en ölsort som enligt mig är en av de mer utmanande ölen att brygga eftersom eventuella fel i bryggprocessen lätt blir framträdande på grund av ölens sparsamma smak-karaktär.
Läser jag lite på deras websida så står det dock klart för mig varför valet föll på just lager – som mentor finns en tjeckisk bryggingenjör i kulisserna!
OK – ska vi smaka kanske?

Jag häller upp denna levande lager i mitt glas och ser ett härligt, tjockt frasande skum som går i gulvita nyanser.
Ölen är relativt klar och färgen får jag beskriva som gyllene orange.
Lukten är helt fenomenal och bjuder på ljuvligt bröd blandat med en härligt knäckig smörighet.
Jag tar en liten mun och känner en väldigt snabb, höig sensation som får sig en törn av en smula jästig malt. Jag observerar en aningen metallisk men ren eftersmak som lämnar kvar lite rester av malt.
Andra omgången bjuder på en mycket ren smak där humlen snällt delar plats med den härligt friska maltsmaken. Munkänslan är mjuk, ren och aningen djupare än ”vanliga” lageröl – mer fyllig kropp helt enkelt.
I eftersmaken känner jag lite jäst, mycket malt där de övriga sinnena säger kolsyra och sval beska i kinderna.

Jag avrundar recensionen med att säga att jag är oerhört glad över att ha fått möjligheten att prova den här ölen. Det är en väldigt fräsch lager med ett fint och försiktigt kärleksbett från humle och en gudomligt krispig och fyllig maltkropp.

Kallholmen Levande Lager finns i Systembolagets beställningssortiment – observera att den endast säljs i kolli om 12 flaskor.

Sammanfattning

Betyg 7/10
Artikelnummer 89410
Namn Kallholmen Levande Lager
Volym 330 ml
Pris 19,80:- /st
Land Sverige
Alkoholhalt 4,7%
Bryggeri Kallholmens Maltbryggeri

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *