Strömsholms Brygghus: Köpingshus Swarth

SwarthNu är tiden kommen för ytterligare en gömd och (nästan) glömd öl som jag hittade i garderoben när jag letade nyårsöl. Köpingshus Swarth från Strömsholms Brygghus är en Porter / Mörk Ale och det borgar ju för lite mörka upplevelser som rökighet och tjära men kanske också lite fruktighet och tunga malttoner?
Ja den som lever får se – bryggeriet beskriver sin dryck som ”en svart ale i samma stil som en brittisk Dark Mild” och att ”Den har beskrivits som ”en flytande vörtlimpa utan russin”. I mina öron låter det finfint men det är ju inte öronen som skall bestämma, det är ju munnen och lilla maggen! 🙂

Den svarta ale:n flyger formligen ur flaskan och marinerar golvet med sin mörka färg. Väl i glaset så produceras ett högt, högt skum som är ljust beige – det urholkas och försvinner dock ganska snabbt.
Den halvt grumliga ölen är, trots namnet, inte svart utan snarare något ljusbrun med gyllene toner.
Lukten är ordentligt mustig med lite russin, något brödigt och lite kryddor.
Smaken bjuder på ordentligt med tjära i början – munkänslan är luftig och len, det skummar på bra i munnen! Någonstans anar jag jäst och malt.
Eftersmaken är ganska snäll med en del syrlighet på tungan, beska i kinden och en ihållande smak av tjära.
Andra smakomgången lyckas humlen kämpa sig fram en bit framför tjäran som istället får hålla sig strax bakom tillsammans med malten – tjäran har nu karaktären av tjärat trä.
Eftersmaken är lite som aska nu och byts efter en stund ut mot syrlighet tillsammans med en gnutta malt.
Klunken ger lite champagnevarning i sitt bubblande, sedan känner jag tydligt igen öltonerna då malt och tjärat trä får dominera – en härlig kombi i syrlighetens namn.

Jag tycker helt klart att det här är en god öl men den är verkligen inte Strömsholms bästa utan hamnar mer på medel i min skala.
Jag gillar tjäran helt klart men sen vet jag inte om valet av humlesort passar mig perfekt.

Sammanfattning

Betyg 5/10
Artikelnummer 89065
Namn Köpingshus Swarth
Volym 330 ml
Pris 17,30:- /st
Land Sverige
Alkoholhalt 4,5%
Bryggeri Strömsholms Brygghus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *