Hantverksbryggeriet: Kusken

KuskenFolköl har jag ju skrivit en hel del om i tidigare inlägg men det har varit lite sparsamt med lättöl och jag vet inte om det saknas utbud i marknaden eller ifall jag bara inte hittat ölen än.
Efter en härlig vistelse i en jaktstuga tillsammans med sonens kompis och far, passade jag dock på att stanna till i Västerås för att inventera deras sortiment av finöl. Det visade sig att både bolaget och ICA hade så det räckte och blev över…
Kusken har jag smakat på SBWF 2012 så jag visste att jag hade en riktigt fin öl att smaka men inte kunde jag tänka mig att verkligheten i glaset skulle överträffa minnet från förra året!

Jag häller upp den här lätt-alen i mitt lagerglas och observerar glatt ett stort, bubbligt och frodigt skum som lätt når upp till 3 cm. Kronan skimrar vackert av en ljust gulbrun nyans.
Själva drycken ser lätt disig ut och färgen går i djupa bärnstenstoner.
Lukten är väldigt skön och sänder ut ljuvliga dofter av malt och lite halm med smörig kola.
Jag sätter läpparna till glaset och smakar en härlig smak av matig malt som är lite rostad. Munkänslan är skummig och bred. Eftersmaken är svagt besk med kyla och kolsyra i kinden.
Min andra smak skänker mig en tydlig knäckighet av caramel och när jag tar en klunk så får jag härliga sensationer av svalka med tydligt maltdjup.

Jag sammanfattar den här lilla recensionen genom att säga att det inte finns något som tyder på att detta är en lättöl – vilket torde vara det bästa betyget en lättöl kan få.
En tydlig maltkaraktär och en skön, tillbakahållen humlebeska gör den här ölen till en dröm för de (oss) som ofta kör bil men ändå vill njuta en öl till maten!

Sammanfattning

Betyg 7/10 (för att vara en öl) 9/10 (för att vara lättöl)
Artikelnummer N/A (Dagligvaruhandeln)
Namn Kusken
Volym 330 ml
Pris 22-27:-
Land Sverige
Alkoholhalt 2,2%
Bryggeri Hantverksbryggeriet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *