Kyoto (Kizakura) Brown Ale

IMG_8853Då är det dags igen att återvända till den uppåtgående solens land, till den vackra staden Kyoto, och berätta lite om bryggeriet Kizakuras Brown Ale. Denna ölsort kännetecknas av dess mörka toner i dryckens färg och ger ofta en skön smak av kolaremmar eller nötighet. Smakupplevelsen tilltalar med andra ord ölentusiasten som föredrar en lite mjukare smak, framför den riviga, bitiga eller blommiga humlesmaken som till exempel en India Pale Ale eller en vanlig Pale Ale kan bjuda på.

Det är dags att ta reda på huruvida sakebryggeriet lyckas lika bra med sin bruna ale, som de gjorde med sin Pale Ale. Förväntningarna är från min sida redan ganska höga…

Redan i glaset märks det att det här är en lyckad brygd. Skummet lockar mig nämligen redan från början med sin läckra, gyllenbeige krona vilken skiftar vackert i lite djupare bruna toner. Själva drycken är något grumlig och blaskigt bärnstensfärgad.

Ölens doft är mustig och knäckig med sköna inslag av malt. Jag luktar många gånger och identifierar något smörigt, knäckigt bland all rostad malt.
Första smakomgången levererar på en gång en ljuvligt smörig upplevelse med skön maltsmak. Jag känner ett försiktigt, torrt humlebett i eftersmaken.

Min andra mun av ölen ger mig lite mer känsla av humle. Nu hittar jag även toner av barrig karaktär, men det som helt klart dominerar är den ljuvliga, smöriga malten. Jag tar i vanlig ordning en lite törstig klunk och upplever en bred munkänsla med lagom tyngd. Jag känner en skön smak av rostad malt, smörig kola och en gnutta skog.

Det här var verkligen en positiv upplevelse av en riktigt behaglig Brown Ale! Jag tycker att ölen är mycket välbalanserad (inte överraskande egentligen, då den är japansk). Den levererar lagom mycket humlestick, och en skön maltsmak där de rostade tonerna får blomma ut tillsammans med den skogiga smaken av barr.

Sammanfattning

Betyg 8/10
Artikelnummer N/A
Namn Kyoto Brown Ale
Volym 350 ml
Pris C:a 300 YEN (c:a 24:- )
Land Japan
Alkoholhalt 5%
Bryggeri Kizakura Sake Brewing
One comment to “Kyoto (Kizakura) Brown Ale”
One comment to “Kyoto (Kizakura) Brown Ale”
  1. Pingback: Torrhumlat | Kyoto (Kizakura) Gold Ale

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *