Kyoto (Kizakura) Gold Ale

Det är äntligen dags för den tredje och avslutande delen i recensionssviten av öl från Kyotobryggeriet Kizakura. Som ni kanske minns, snubblade jag ju över ett smått magiskt trepack av maltdrycker när vi var på väg uppför backen till ett av Kyotos många tempel. I paketet fanns även en Brown Ale (8/10) och en Pale Ale (7/10), och jag har sparat den mest intressanta till sist; en Golden Ale, vilken har sakejäst som grund för bryggandet.

Nu återstår bara att se huruvida sakejästen hör hemma i en ale, eller om det blir en nackdel för smakupplevelsen…

I mitt provglas, landar drycken mjukt och vackert. Ett skum som bär färgen off-white fyller snabbt glaset och liksom böljar uppåt i mitten, som en liten vulkan. Kronan försvinner hastigt och lämnar inga som helst resten på kanterna. Själva drycken är ljust gyllengul och aningen grumlig.

Försiktigt stoppar jag näsan till glaset och drar in dofterna. En ganska speciell jästlukt framträder tydligt, där en syrlig och nästan vinös karaktär dominerar.

En första mun av denna ale ger en mild och mjuk munkänsla. Smaken är oerhört snäll och bär en tydlig jästkaraktär. Malten och jästen i kombination gör att helhetsupplevelsen går åt det sötare hållet, kanske för att hedra ursprungsdryckens karaktär?
Eftersmaken är något torr och dammig med rester av malt och jäst.

Min andra smakomgång innebär en större munfull av ölen. Nu känner jag mer av den söta och syrliga smaken, men introduceras även för aningen smörkola och citrus (yuzu?). Eftersmaken känns nu aningen besk och torr på tungan.

Jag häller resten av burkens innehåll i glaset och observerar hur drycken blir avsevärt mycket grumligare, tack vare jästfällningen. Jag snurrar runt ölen lite i glaset och får upp ett härligt skum som nu stannar betydligt längre. Jag känner mycket mer jäst och smörkola i doften nu.

En klunk av den gyllene alen ger en svalkande, mild och god smak av lite kola, citrus och den syrliga jästen – jättegott!

Sammanfattningsvis är detta en mycket trevlig öl som passar ölälskare, men även de som inte tror att de tycker om den gyllene drycken. Kyoto Gold Ale påminner ibland om ett något svagare mousserande vin med tårna i veteölens rike. För bästa upplevelse rekommenderas att du häller i hela burken och låter bottensatsen blanda sig med drycken.

Sammanfattning

Betyg 7/10 (en stark sjua)
Artikelnummer N/A
Namn Kyoto Gold Ale
Volym 350 ml
Pris C:a 300 YEN (c:a 24:- )
Land Japan
Alkoholhalt 4%
Bryggeri Kizakura Sake Brewing

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *