Kyoto (Kizakura) Pale Ale

IMG_8833Kyoto, Japan.
En fantastiskt vacker stad med mängder av Buddhist- och Shintotempel, kinesiska turister och så klart körsbärsträd. Under vårt besök i Japan i våras, fick vi uppleva precis allt det där. Turisterna var stylade och uppklädda till geishor och körsbärsträden blommade i full prakt. Allt var sådär fint och bra; japanskt helt enkelt.

Under en vandring till ett av de tempel vi besökte, stannade jag till vid en av många affärer på vägen. Mina ögon hade fastnat vid en välbekant förpackningsform! Det handlade så klart inte om svärd eller souvenirer, utan om ölburkar. Liksom de flesta städer och samhällen runt om i den civiliserade världen, stoltserar Koyto med egentillverkade öl på mikronivå. Ögonen fastnade på ett trepack öl från bryggeriet Kizakura Sake Brewing. Ja, du läste rätt! Ett sakebryggeri som gör öl. Jag var intresserad från början, men det som gjorde att jag lyfte lite extra på ögonbrynen var att en av ölen var bryggd med sakejäst.

Först ut är i alla fall deras Pale Ale, som rätt och slätt kallas just ”Pale Ale”.

I glaset välkomnar Kyotos stolta ale mig med ett frodigt och poröst skum som enkelt fyller hela glaset. Kronan sjunker ganska snabbt ihop men jag hinner observera en grågul nyans. Drycken är ljusgul och aningen grumlig. Den doftar tjockt av caramel malt och jag känner en aning jäst, blandat med lite citrusdoft och stick av alkohol.

Den första munnen känns tunn men fin i munkänslan. Jag smakar en ordentlig maltbas och lite granna citrus. Eftersmaken är sval och bitig på tungan. En andra smakomgång ger mer grapefrukt med mildare beska. I eftersmaken känns nu lite godissmak. När jag tar en törstande klunk, känner jag återigen en skön, sval känsla med fin och mild beska. Perfekta grapefrukttoner som varvas med maltens sötma.

Kizakura Pale Ale är en väldigt ren och len Pale Ale som är riktigt god att smaka, även om den inte sticker ut nämnvärt. Som allt annat japanskt, är den givetvis välbalanserad och jämn. Kanpai!

Sammanfattning

Betyg 7/10 (en stark sjua)
Artikelnummer N/A
Namn Kyoto Pale Ale
Volym 350 ml
Pris C:a 300 YEN (c:a 24:- )
Land Japan
Alkoholhalt 5%
Bryggeri Kizakura Sake Brewing
One comment to “Kyoto (Kizakura) Pale Ale”
One comment to “Kyoto (Kizakura) Pale Ale”
  1. Pingback: Torrhumlat | Kyoto (Kizakura) Brown Ale

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *