Leufstabruk: Leufsta Blonde

Leufsta BlondeI höstas så hittade jag en del spännande nyheter i beställningssortimentet – något som återspeglade sig i ett antal flaskor på beställning. Så kom det lite utlandssemester, lite jullov och mycket jobb på arbetet ivägen så det är först nu som dessa flaskor kommit fram för avsmakning. Här kommer en Blonde från Leufstabruk Bryggeri, ett bryggeri som såg dagens ljus för endast tre år sedan!

Jag öppnar försiktigt flaskan och hör ett ilsket väsande från kapsylen men jag öppnar den modigt. Ett våldsamt, fräsande och ivrigt skum fyller snabbt hela glaset, lite av skåpen i köket och delar av golvet – potent!
I glaset vilar till slut en vit och frasig krona som sakta omvandlas till en ljusgul, grumlig dryck som skimrar.
Det luktar riktigt ordentligt av jäst, citrus med lite toner av vete.
Jag tar en mun av denna Blonde och uppleveler en munkänsla som är len och mjuk. Smaken är lite jästig men med en fin, trubbig vetekaraktär.
Eftersmaken bär en tydlig ton av jäst (som bulldeg lite) men är ren och frisk överlag – jag känner mycket strävhet på tungan.
I min andra smakomgång känner jag mer citrus, lite nygräddat bröd och jäst då såklart. Eftersmaken är mest syrlig.
Tar jag en klunk så upplever jag mest jäst och bröd.
Sammanfattningen blir att det här var en mycket behaglig Bonde – trots ”överraskningssprutet” i början. En underbart väl avvägd kombination av citrus och bröd bjuds i denna förnämliga Blonde!

Sammanfattning

Betyg 7/10
Artikelnummer 89189
Namn Leufsta Blonde
Volym 330 ml
Pris 25,20:- /st
Land Sverige
Alkoholhalt 6,0%
Bryggeri Leufstabruk Bryggeri

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *