Kallholmens Bryggeri: Levande Ale

Levande AleSå kom min kära arbetskollega en dag med ytterligare några smakprov från Kallholmens bryggeri – det följde med en Levande lager i kassen också och eftersom jag redan provat den så blev jag bara glad att få lite ”vardags-öl” att njuta också!
Kallholmens Levande Ale hade tyvärr (?) passerat sitt bäst före datum när jag väl fick tummen ur att prova den men vad tusan – har man smakat en tio år gammal Chimay Bleue så borde det väl funka med en två veckor ”för gammal” Ale också?
Etiketten stoltserar med en Ale som fokuserar på malten och det, mina vänner är ju inget som jag tycker illa om – tvärtom, det finns ju så mycket underbar malt så det här blir nog ljuvligt!

Ögat möts av en härlig, gulaktigt vit skumkrona som når upp några centimeter på glasets kanter – brygden är relativt klar och skimrar vackert i ljusa bärnstenstoner.
Lukten är inget annat än ljuvlig i min värld – här trängs, som i en fullproppad godispåse, kolaremmar, smörkola tillsammans med ljuvlig kornmalt.
Smaken är som utlovat rejält dominant av underbar malt som ger mjuka, varma toner – munkänslan är tunn men mjuk och eftersmaken är krämig och smörig med lite besk humle i kinderna.
En andra, större mun ger ännu mer av den där behagligt mjuka smaken av smörkola och ren, fin kornmalt.
Eftersmaken består av nybakat bröd och korn samt en tydlig beska på tungan och i kinderna.
En klunk för att släcka törsten ger mig en varm känsla med en mjuk smak av kolaremmar – det här är verkligen en riktigt bra ale!

Ja vad ska jag säga… Kallholmen bevisar än en gång att de vet exakt vad de gör – det här är inget annat än en riktigt magisk ale för den som är ute efter mer fokus på malten. En mjuk upplevelse som jag uppskattar väldigt mycket!
Nu måste jag försöka få tag på en färsk Levande Ale också så jag kan kontrollera hur humlekaraktären är där!

Sammanfattning

Betyg 7/10 (stark sjua)
Artikelnummer 89533
Namn Levande Ale
Volym 330 ml
Pris 19,90:- /st
Land Sverige
Alkoholhalt 5,3%
Bryggeri Kallholmens Maltbryggeri

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *