Amager Bryghus: Lust (The Sinner Series)

Lustigt?

”Vid marknadsföring av alkoholdrycker till konsumenter ska särskild måttfullhet iakttas”

Så var det äntligen dags att frossa i Amagers ”bröstchock” – Lust, ölen som gjort att vi ölnerdar har fått smaka på lite smått lustiga moralkakor.
Etiketten på Amager Bryghus’ starka belgiska ale är och förblir svart, åtminstone i sverige – jag förstår det…
Jag förstår hela konceptet med att man inte skall marknadsföra produkter med hjälp av bilder och känslor som inte passar ihop med varan som marknadsförs.
Jag har läst marknadsföring så jag vet att sex säljer, jag vet att lust säljer och jag vet att det säljer nästan vad som helst. Jag vet också att öl, sprit och vin inte hör ihop med vare sig kärlek, sex eller framgång hos det motsatta könet men då är jag ju i och för sig över 40.
En 23-åring som ska dricka bärs på förfesten och ser en öl med en sexig etikett kan ju dock förledas tro att han (ja, han – tjejer dricker ju inte öl, eller hur?) ska nå oanade höjder med ”Lust” innanför västen när han går ut på stans inneställe för att ragga – eller?
Jo, kanske men jag tror i och för sig inte att han då väljer öl från hyllan ”Tillfälligt sortiment” där de flesta ölen i maj kostar från sextio ända upp till etthundratrettio kronor…styck…
Jag vill inbilla mig är att han plockar ölen från en annan hylla oavsett etikettens utseende.
Nåja, jag ska inte klanka ned på något som har med lagar, förordningar eller hur man väljer att censurera saker i vårt svenska samhälle… Jag älskar öl och jag skriver om det – jag är dessutom tacksam för allt det arbete som Systembolaget lägger ned för vårt välmående. Därför glömmer jag nu bort att vår svenska moralpanik mer och mer börjar likna den som finns djupt rotad i den stora nationen U.S.A, nationen som startat och fortfarande leder ”The Craft Beer Revolution”, nationen som hellre censurerar nakenhet än våld och död.
Nu ska vi smaka av Amager Bryghus – The Sinner Series Lust 

Lite besviken blir jag när jag drar upp flaskan ur kylfodralet för att hälla upp mitt smakprov – etiketten är redan censurerad!
Jag som hade hoppats att få ta ett smaskigt kort på etiketten där ”…brösten är framtonade…” och där man får se ”…att hon har den typen av leende som hon har…”
Den förföriska drycken är halvgrumlig och brunröd med ett snabbt försvinnande gulvitt skum som känns tunt som en negligé.
Ölen luktar kärvt av Amagers humle men snart känner jag också av all den där söta lusten som bryggeriet i Kastrup tryckt ned i ölen – kola, karamell och honung eller sirap.
Munkänslan är len som en smekning och känns förbjudet söt. Maltsmaken framträder tydligt med lite jäst som lockar och eftersmaken är mjukt behaglig – den lämnar bara lite söta spår efter sig i kinden.
Jag smakar mer och nu känner jag av jästen lite tydligare tillsammans med friska citrusdrag som busar runt med torkade eller (över)mogna plommon?

Sammanfattningsvis så tycker jag att det här är en riktigt bra öl, på snudd till fantastisk.
Det enda som drar ned betyget lite är sötman som är ganska överväldigande men samtidigt så stämmer den så bra överens med det jag tror att Amager Bryghus menar – dödssynden lusta (vällust, begär) kan ju inte precis vara måttfull och balanserad eftersom den få förmodligen inte klassats som en dödssynd…
Det här är godis, dekadens och trånande humle, buteljerat med skakande händer i flaska!

Betyg 8/10
Artikelnummer 11094
Namn The Sinner Series Lust
Volym 500 ml
Pris 59,90:-
Land Danmark
Alkoholhalt 9,2%
Bryggeri Amager Bryghus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *