Jemtehed & Brande: Mademoiselle Saison X

Mademoiselle XJemtehed & Brande överraskade mig ordentligt med deras mycket välgjorda Pale Ale så därför kastar jag mig vågat och glatt över deras andra skapelse – en Saison!
Den här ölstilen är ju en lite ”annorlunda” ölsort idag där smakerna kanske ofta baseras i jästen och malten snarare än humlen men faktum är att den traditionella Saison-ölen egentligen bara var en ”sommaröl” som hade jäst långsamt under föregående höst och vinter.
Eftersom Mademoiselle X är en smula extravagant både till utseende och attityd så klassar jag henne gärna som en modern Saison där hjältinnan flirtar våldsamt med Lambic och övriga ”sura” öl.
Så…då ska vi se om hon kan flirta sig in i Martins ölhjärta också då… ner i glaset och kämpa mot dinosaurier, mademoiselle!

Fröken X landar vigt och spänstigt i glaset och börjar på en gång ett våldsamt och välrepeterat slagsmål inför publiken. Skummet fräser och skummar nästan lika häftigt som om det vore ett mousserande vin. Kronan är vit och porös och försvinner ganska snabbt.
Drycken i glaset är rejält klar och riktigt ljust gul.
Näsan retas av en fräck, syrlig doft med mycket jäst, citrus (nästan lime med skal) och överlag är känslan mycket fräsch och blommig. Jag anar kärlek vid första ögonkastet!
Äntligen sätter jag glaset till läpparna…koriander och lime är det första som slår mig. Maltsmaken med sin ljuvliga sötma sitter och darrar lite av rädsla i ett hörn.
Munkänslan är tunn och fräsch, eftersmaken torr och lite besk.
Jag vänder blad i min serietidning och fortsätter med spänning att läsa om Mlle X fortsatta äventyr!

Andra smakomgången bjuder på en sensation som jag måste beskriva som snabb och plötslig hetta, sen är den helt borta. En dinosauriekäftsmäll?
Efter hettan kommer mer sötma, mer citrus som mynnar ut i en härligt jästig, flirtig och torr karaktär.
Jag törstar efter mer! Jag tar en klunk och rodnar…
Känslorna som väller över mig är vansinnigt läskande och törstsläckande.
Här kommer en skönt torr beska i eftersmaken som gör kinderna lite sträva. Jag upplever smaken som en smula dammig mot slutet men det är absolut inget som stör mig.

Jemtehed & Brande levererar återigen en sanslöst bra ”premiäröl” – ett roligt och välgjort serie-äventyr med en intressant och intelligent huvudperson som inte räds att sparka lite dinostjärt.
Jag måste rekommendera att du som ölintresserad håller ögonen på det här makalösa bryggeriet i Östersund för jag har en känsla av att detta bara är början på en underbar resa!

Observera att denna öl inte finns på alla Systembolag – den går dock att beställa och hämta upp på ett bolag nära dig.

Sammanfattning

Betyg 8/10
Artikelnummer 88879
Namn Mademoiselle Saison X
Volym 330 ml
Pris 24,90:-
Land Sverige
Alkoholhalt 4,3%
Bryggeri Jemtehed & Brande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *