Sigtuna Brygghus: Midvinterblot

Midvinterblot 2013Turen har kommit till en av mina absoluta favoriter när det gäller högtidsvärmande öl – Midvinterblot från Sigtuna. Liksom klassikern från Nils Oscar så är det tredje året i rad som jag skriver om Sigtunas ”juliga” Imperial Porter.
Bryggeriet följer förra årets utgåva och välsignar björnungen med 8,0% mot varianten från 2011 som stoltserade hela 10,1% – personligen tror jag att jag föredrar björnungen framför den kraftiga mamman, men det är jag det! 🙂

Som vanligt trillar björnungen tungt i glaset och snubblar sådär sött som bara djurbebisar på youtube kan…
Drycken är väldigt mörk, på gränsen till svart och endast en gnutta rödbruna toner tillåts observeras på glasets kanter.
Skummet är någon centimeter högt och visar en bubblande, cremebrun krona som äter sig ned mot brygden och försvinner ganska fort.
Med näsan i glaset avnjuter jag en doft som känns tung och mörk – malten är hårt rostad och jag får rätt mycket alkohol på nosen. Luktsensationerna består i kaffe, romrussin (?!?!) och choklad.
Det är redan ett kärt återseende så jag ödslar inte mer tid utan smakar en liten mun!
Återigen känner jag den goda smaken av det som jag vill kalla för ”hårt rostad malt” och smaken kompletteras av russin och kaffe. Jag upplever drycken som smått sötaktig med en vänligt mjuk, varm och len munkänsla.
Det blir ganska torrt och strävt på tungan i eftersmaken och smaken som håller i sig är den av romrussinchoklad och valnöt(?).
Min andra smak ger mig mer av torkade frukter tillsammans med malt och kaffe och eftersmaken är nu ordentligt torr på tungan.
Jag avslutar recensions-smakningen med min lilla klunk och här gläds jag över en ljuvlig kaffesmak med härliga toner från russin eller dadlar!

Ja, du gissade rätt – i Sigtuna Midvinterblot finner du en av mina stora favoriter i år igen och den här gången ska jag köpa lite extra flaskor för lagring faktiskt.
Detta är en bastant, stor och tung julöl – den landar som en björnram på axeln men den vill bara kramas, inte rivas…
Passar perfekt framför brasan med en chokladbit eller i ensamt majestät efter hysterin med Kalle Anka, julmat och julklappar.

Sammanfattning

Betyg 8/10
Artikelnummer 11336
Namn Midvinterblot
Volym 330 ml
Pris 22,90:- /st
Land Sverige
Alkoholhalt 8,0%
Bryggeri Sigtuna Brygghus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *