Jemtehed & Brande: Mighty Mofaza

Mighty MofazaOm det är något som är mer glädjande än nya öl så måste det ju vara den mängd nya mikrobryggerier som dyker upp här och var i vårt ”avlånga land”.
Jemtehed & Brande är såklart ett av dem – idén att starta ett bryggeri föddes hemma i ett kök i Östersund där pappaledige Love Brande och hans vän Jesper Jemtehed började brygga öl. De experimenterande några år och startade sedan 2012 bryggeriet ”Jemtehed & Brande”.
Som vanligt är jag inte först att skriva om ”nyheten” utan jag fick tipset när jag ströläste lite på Beersweden och det glädjer mig att säga att jag som vanligt blev störtnöjd över det nya bryggeriets potential.
Det är trevligt att vara ölnerd i Sverige i år! 🙂

Den mäktige Mofaza tar sin plats i glaset och stoltserar med en drygt två fingrar gulvit skumkrona. Kroppen är förvånansvärt klar för att vara en ”mikrobrygd”, den lyser i en ljust gyllene prakt och till min lycka så ser jag bubblor som stiger långsamt från glasets botten.
Man skulle ju tro att en öl vars etikett pryds av en trikåklädd, lite otränad superhjälte skulle lukta sisådär men så är absolut inte fallet här;
Ölen luktar ljuvligt och starkt av humle med citruskaraktär (vågar man hoppas på en Amarillo?) och i bakgrunden känner jag också en skön smörighet från Mofazas naturliga side-kick…malten.
Jag känner en väldigt försiktig humlearom i den syrliga, medeltunna munkänslan.
Grapefruit och sötsaker slåss likt Batman och Jokern om smak-tronen och precis som ett välskrivet Batmanäventyr så är det väldigt underhållande!
Efterdyningarna efter kampen bjuder på en överraskande kolsyrad och syrligt torr eftersmak.
Om jag smakar en större mun så öppnas smakuniversat upp ytterligare och bjuder nu på sockrad grapefruit, precis som jag vill minnas att jag åt som liten under sommaren.
Den initiala eftersmaken är väldigt torr och besk på tungan, vilket jag uppfattar som väldigt skönt. Efter en bra stund känner jag ännu tydligare smaken av grapefruit – den stannar kvar riktigt länge och läskar mig med sin bitterhet.

Kort och gott så är detta en väldigt annorlunda Pale ale som andas skaparglädje.
Istället för att gå loss på godis/caramel och exotiskt fruktig humle så träffar denna istället med en handskbeklädd näve rakt i smakcentrat och levererar ett störtskönt, läskande smakäventyr.

Sammanfattning

Betyg 7/10
Artikelnummer 88710
Namn Mighty Mofaza
Volym 330 ml
Pris 28,50:-
Land Sverige
Alkoholhalt 6,2%
Bryggeri Jemtehed & Brande
One comment to “Jemtehed & Brande: Mighty Mofaza”
One comment to “Jemtehed & Brande: Mighty Mofaza”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *