Monks Blend No 1

Monks blend 1Så – nu är all galenskaper från storprovningen i augusti klar, då är det ju dags att börja beta av alla de goda ölen som jag provat och antecknat om under sommaren?
Japp!
Nu är turen kommen till ytterligare en av Monks ljuvliga blends – den här gången nummer ett – Uniqum; en härlig blandning av Monks Victoria Imperial Stout (89,55%),
Goose Island Bourbon County Stout (9,95%) och en skvätt Mackmyra Special 06 (0,5%).
Helt klart så är det en stout som det handlar om och det som kittlar mitt intresse är ju såklart mixen av Goose Islands stout (som jag formligen avgudar) lagrad på bourbonfat och whisky – kan det bli bra? Eller…hur fantastiskt bra blir det?

I kupan trivs Monks blend alldeles ypperligt – den tar sig ordentligt med plats och stoltserar bryskt med sin rejält mörka kropp som endast släpper igenom ett rödbrunt svagt ljus i glasets kanter. Kronan sitter lite på sned och är av det tunnare slaget där det mörkbeige skummet bjuder in till efterrätt.
Redan innan jag sätter näsan till glaset så känner jag fantastiskt rika dofter av russin, ekfat och en smula whisky (med tillhörande kraftiga alkoholstick i näsan).
Intrycken förstärks kraftigt när jag stoppar näsan i glaset och redan nu är jag full av stolt stoutkärlek trots att jag inte ännu har smakat på ölen!
Min första, försiktiga mun bjuder på en ordentligt och bombastiskt fet, fruktig och djup munkänsla och jag upplever att smaken har en bra tyngd i russinen och whiskyn tillsammans med aningen syrlighet och sötma.
Jag ler och njuter. Min vän som jag delat ölen med undrar hur i helskotta han skall hitta något att fortsätta dricka efter den här när han ska till puben om en stund…
Jag fortsätter att smutta på ölen och nu känner jag något rivigt tjärigt i en ljuv kombination med frukter, kaffe, sprit och kolsyra.
Ölen är så komplex och god att jag faktiskt glömt bort att äta min efterrätt – Monks Blend no 1 är som en hel dessert i sig själv!
Nåja – kladdkaka har vi bakat och nu ska det smakas!
Efter att ha avnjutit min hustrus goda kladdkaka tar jag en mun till av denna förnäma stout och belönas med sköna kaffetoner som blommar ut i en ljuvlig liten sommarsång tillsammans med en rejäl dos whisky – ljuvligt!

Det här, mina vänner, är urtypen av en fantastisk dessertöl. Det är en ljuvlig resa i komplexitet, en dekadent kavalkad i sprit och framförallt en förbaskat fin stout.
Nu måste jag leta upp Mackmyra whisky för att smaka också då…

Sammanfattning

Betyg 8/10
Artikelnummer 89089
Namn Monks Blend No 1 Uniqum
Volym 250 ml
Pris 55,10:-
Land Sverige (9,95% USA)
Alkoholhalt 10,4%
Bryggeri Monks Café & Brewery (Goose Island Beer Co, Mackmyra Svensk Whisky AB)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *