Monks Café: Blend no3 Eternal Brett IPA

Blend no.3När jag var ute och strosade i stan för någon vecka sedan så hände det sig inte annat än att jag trillade in på Systembolaget på Sveavägen. Det var väldigt länge sedan jag var där senast och nu hade de minsann öppnat affären för självplock (säkert länge sedan) och då måste man ju som ölnerd titta runt lite och se vilket utbud de har!
Ganska snart hittade jag en väldigt speciell godbit – en öl från grannen Monk’s Café.
Nä en öl var det inte, snart hittade jag två, tre, fyra, fem härliga flaskor som såg väldigt ”limited edition” ut…
Jag sansade mig dock och blev inte ruinerad denna gång, däremot fick jag med mig den ölen som lät mest intressant – deras blandöl som består av Monks 585 Mango IPA och De Molen Bohemian Fresh Hop.
Det här kan ju bli hur intressant som helst – en närproducerad öl som är blandad med en brettanomyces-brygd från Brouwerij De Molen (jag antar att det är här som brett-jästen kommer in i bilden?)… låt oss smaka!

När jag häller upp ölen så möts jag av ett flera centimeter högt skum som är vitt och småbubbligt – det låter härligt, frasande tjockt!
Drycken i sig är halvklar och ljusgul och redan när jag tittar på ölen i glaset så känner jag den numera välbekanta doften av brett.
Lukten är mycket riktigt genomsyrad av brettanomyces jästens säregna men lockande lukt som vackert delar plats med en söt lukt, syrlighet och en fet, fruktig karaktär som är tydligt tropisk.
Smaken är faktiskt stum och här anar jag nu en kamp mellan humlebeskan, jästen och malten. Det är en jämn kamp men till slut sluter samtliga upplevelser fred och lämnar endast ljuvliga champagnetoner, torrhet och en liten beska kvar på slagfältet. Rent och friskt!
Min andra smakomgång ger en tydligare känsla av mango, grapefruit och jäst och nu lyfter upplevelsen en smula. Eftersmaken är besk, syrlig och skön i allmänhet – i början känner jag faktiskt en viss nötighet.
Klunken är skön, men utan några påtagliga smaker utan mest sensationer som torrhet och svalka.

Ja, det här var sannerligen en udda men ändå behaglig och rolig upplevelse. Det är ju sannerligen progressivt att blanda öl i flaska och sälja och i det här fallet så blir det faktiskt väldigt bra. Ändå har jag svårt att sätta Blend no. 3 på plats i ett fack för att betygsätta så jag tror att det blir betyget…

Sammanfattning

Betyg 6/10
Artikelnummer 89922
Namn Blend no. 3 Eternal Brett IPA
Volym 330 ml
Pris 69:-
Land Sverige
Alkoholhalt 6,3%
Bryggeri Monks Café & Brewery

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *