Mullegorm: Joars Dricka

Joars DrickaNär jag berättar för vänner, familj och arbetskamrater att jag är ”öl-skribent” så möts jag ofta av höjda ögonbryn, en kort tankepaus och sedan frågan ”…så har du provat den här ölen…?”. Inte sällan frågas det om öl som jag faktiskt har provat eller har läst om men ofta visar det sig också att de som intresserar sig för mitt s.k. hantverk faktiskt har en intressant ölhistoria eller till och med bekanta som brygger öl eller jobbar på ett mindre bryggeri.
Detta faktum tycker jag är såpass roligt att jag ofta börjar prata mig varm om öl och upplevelser som jag har haft om öl och det dröjer inte så värst länge innan jag märker att personen som jag pratar med har glidit iväg i den där båten som heter ”…jag ville bara starta en konversation…”
En arbetskamrat som dock hade svar på tal var Christina på mitt jobb som genast lyckades styra bort mitt öldravel med en berättelse som handlade om en öl som var helt ny för mig: Joars Dricka.

Joars Dricka skapas av konstellationen Mullegorm – de två ölentusiasterna och hembryggarna Hasse Orlov och Sven Andersson som hedrar hantverkstraditionen från förr. Det är en ren fröjd att surfa in på deras hemsida och titta på bilderna då de skördar sin pors eller sitter och provsmakar sina verk bland hantverksbryggeriets öltankar (det är hantverksbryggeriet som brygger ölen).

Nu till ölen som min arbetskamrat inhandlat åt mig – ölen som är kryddad med härligt, handplockad pors och honung!

En kraftig viking landar i glaset – hans blick är halvt grumlig och själva kroppen bär nyanser från rödbrunt till ljust gulbrunt.
Skummet är som en blandning av denna ståtliga mans skägg och hans personlighet – gråvitt och med rejält stora bubblor som tar i tills de spricker.
Drycken luktar sötaktigt och bär en tjock, varm kappa med typiskt skogig karaktär av pors och syrlig skogsmark – ljuvligt!
Smaken bär också den en tydlig (men absolut inte påträngande) smak av pors som är mjuk baktill – den är inte besk utan byter ut humlekaraktär mot en svagt träig känsla. Eftersmaken är torr och har lite bett – smaken av pors, malt och lite honung stannar kvar i munnen en stund.
När jag smakar igen så känner jag en djupare maltkänsla tillsammans med en lite tydligare honungssmak och lite jäst.
Min vikingaklunk är ordentligt len och fin med frisk pors och lite citrus. Eftersmaken skickar sköna vibbar till en riktigt god tandkräm eller rootbeer! 🙂

För att sammanfatta så kan jag berätta att det här är en otroligt rolig öl som passar utmärkt till dig som inte uppskattar humlens starka, beska bett. Den luktar och smakar fint, fräscht och väldigt…annorlunda. Den påminner mig starkt om den ”tävling” som Brewdog och Flying dog hade i och med sin samtidiga lansering av ”International Arms Race” – en tävling där ingen humle fick användas för att skapa en riktigt god, hantverksmässig öl.
Om jag inte hade känt till den genuina kärleken till tradition och hantverket så hade jag givit Joars dricka 7/10 bara för att den är så god men tack vare berättelsen som jag hört om Mullegorm (och en del internet-forskning) så kan jag inte annat än att belöna denna goda ”vikinga-öl” med 8 poäng av 10 möjliga!

Betyg 8/10
Artikelnummer 89262
Namn Joars Dricka
Volym 330 ml
Pris 33,10:-
Land Sverige
Alkoholhalt 5,4%
Bryggeri Hantverksbryggeriet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *