Nääs Ka-Blammo

DSC_0731Det var ett tag sedan jag var på kundbesök i Linköpingstrakten men sist jag var i området köpte jag på mig en del lokala öl. Den här intressanta skapelsen som kallas Ka-Blammo är en India Pale Lager bryggd i samarbete med All In Brewing från Göteborg.

Nu har ölflaskan stått hela sommaren i min ölkyl och idag var det dags att ta mig tid till ett smakprov. India Pale Lager, eller IPL, är ett relativt nytt fenomen i Sverige där ölen ofta är lika snäll som en lager men där bryggeriet har använt lite mer blommig humle. Resultatet är ofta riktigt trevligt, ett slags mellanting mellan Lager och Pale Ale. Nu ska jag dock inte svamla mer, dags att smaka!

Jag låter ölen rinna ner i mitt höga glas och observerar, under tiden jag börjar ta kort, ett generöst och sprudlande skum som nästan når ända upp till kanten. Ganska snabbt sjunker det dock undan och lämnar en centimeterhög, vit krona kvar.

Ölen luktar fantastiskt gott av fräsch och stickig citrus, ren malt, grapefruit och exotiska frukter. Ibland överraskas luktsinnena av något präktigt blommigt som nästan lutar åt vattenmelon. Förbaskat läskande!

Munkänslan är lätt och ganska enkel men på något sätt ändå precis rätt. Smaksensationerna lutar åt frisk och behaglig citrus, försiktig grapefruit blandat med en välbalanserad malt. Senare i provningen känner jag av lite mer av malten och en känsla av osockrad citronlemonad. Eftersmaken är snäll som tusan; hela munnen känns frisk av citron- och grapefrukt-smakerna.

Min törstiga klunk är sannerligen en belöning i sig – denna sköna upplevelse bär hela tiden en sinnesbild av en bra lager med en grapefruktskiva flytande i ölen. Sanslöst läskande!

Oj vilken sommardryck! Detta är en fantastiskt läskande och mycket välgjord IPL. Faktum är att jag måste se till att boka ett kundbesök i Linköping snart igen så jag kan fylla på förrådet med fler Ka-Blammo för detta är en av de bästa India Pale Lager jag smakat!

Sammanfattning

Betyg 8/10 (en stark åtta)
Artikelnummer 30378
Namn Ka-Blammo
Volym 330 ml
Pris 32,90:-
Land Sverige
Alkoholhalt 6%
Bryggeri Nääs Gårdsbryggeri

Nääs Pale Ale finns i lokala butiker i Östergötland, Jönköping samt Västerås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *