Hantverksbryggeriet: Narren Extra Special Bitter

Titt som tätt går jag igenom mitt lilla lager av öl som jag ännu inte smakat och till min stora förvåning hittade jag den här gången en öl från Hantverksbryggeriet. Jag var övertygad om att jag smakat den tidigare och dessutom recenserat den men efter att ha letat både på våra bloggar (denna och FoodieYuko) samt gått igenom anteckningsböcker så fick jag konstatera att så inte var fallet.
Narren hade stått undangömd från förra hösten så jag antog att den var mogen att provas nu…

Jag häller upp Narren i ett fint lagerglas (jag antar att det finns bättre glas att prova i men det får duga den här gången) och möts av ett tjockt, högt och krämigt skum som är ljusbeige med grå toner. Det lämnar kvar små öar av skumrester på glasets kanter. Drycken är brun/orange till färgen och är väldigt grumlig.
Jag snurrar runt ölen och stoppar näsan i glaset. Jag känner en ganska tydlig doft av mustigt trä, lite läder och till min förvåning kaffelikör! Det här var ju verkligen spännande!
Jag smakar en liten munfull och upplever en mycket mild och snäll smak där en svag karaktär av kaffelikör blandas med aningen humle. Jag upplever denna bitter som mycket svagt kolsyrad.
Eftersmaken är lite besk i kinderna och kvarlämnar smak av enbärsträ.
I min andra smakomgång växer ölens smak ytterligare och bjuder nu på mer av humle och enbärsträ men släpper nu även fram smörig malt och en liten skvätt kaffe. Eftersmaken är nu stickig men känns fin med toner av trä och lakrits.
Jag tar en vanlig klunk och möts nu av en trubbig humlekaraktär och lite smörig malt – ölen känns nästan lite avslagen men det kanske beror på att jag lagrat den av misstag.

Personligen tycker jag att det här var en mycket trevlig upplevelse. Narren gör skäl för sitt namn eftersom den bjuder på så många olika smaksensationer.
Det är en mycket mild och fin bitter och några av de saker som jag uppskattar mest med den är skogssmakerna och karaktären av kaffelikör. Nu vet jag som sagt inte om ölen har ändrat karaktär för att den har fått stå ett år och vänta på mig men det spelar egentligen ingen roll. Förbaskat god är den ändå!

Sammanfattning

Betyg 7/10
Artikelnummer 89871
Namn Narren Extra Special Bitter
Volym 330 ml
Pris 31,90:-
Land Sverige
Alkoholhalt 5,7%
Bryggeri Hantverksbryggeriet

Narren Extra Special Bitter finns att köpa i Systembolagets butiker i Västerås med omnejd. Den går även att beställa styckvis till ditt lokala bolag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *