North Coast Brewery: Old Stock Ale

Old Stock AleDen 24 augusti förra året så lovade jag att smaka av den här ölen med jämna mellanrum – den andra avsmakningen skulle ske efter c:a en månad…
Nu blev det maj 2013 innan jag hann göra den utlovade avsmakningen men jag undrar om det inte var värt det?
Magnus från Vin & Gastronomi var på besök och vi skulle dricka lite goda bärs, prata och äta lite tillsammans och vi hann gå igenom blaskiga (!!!???) Brewdogöl och lite annat mums innan jag kom på att vi skulle doppa näsan i den här finingen…

Såhär skrev jag 2012 om Old Stock Ale:
Lukten påminner väldigt mycket om druvor eller russin – precis som ett vällagrat vin och jag får mycket alkohollukt “på näsan”.
Smaken är till en början enormt fruktig med tydliga toner av torkade plommon eller russin – kanske till och med dadlar(?). Jag tycker att ölen är väldigt len och behaglig.
Eftersmaken är lite rökig och bjuder på en del sensationer av kolsyra tillsammans med alkoholen som sätter sig i den främre delen av munnen – nästan så att den känns på läpparna.
När jag smakar vidare så upplever jag fortfarande den sköna fruktiga känslan men nu framträder också ganska starka alkoholtoner som envisas med att stanna kvar på tungan.
I min (denna gång) försiktiga klunk upplever jag ölen som väldigt behaglig – jag får lite smak av torkade plommon och nu känner jag inte ett spår av den höga alkoholhalten.

Och här kommer nu mina reflektioner anno 2013:
Skummet är gulaktigt och ljust som låter frasigt när det bubblar.
Drycken är rödgul och klar med bruna toner.
Jag känner en stark doft av alkohol, druvor och fat – helhetskänslan är att det doftar moget, mustigt och fruktigt.
Dags att smaka (Magnus har redan fuktat tungan…)!
Här känner jag smak av söta, torkade fikon eller plommon och jag upplever en tjock och bred munkänsla med en stickande kolsyra som nästan bedövar tungan.
Vi kommer fram till nästan samma smaker och börjar tillsammans undra om vi inte känner av katrinplommon?
En snabb tugga på ett torkat katrinplommon bevisar dock motsatsen snabbt – katrinplommon är alldeles för syrligt för att vara en del i smakupplevelsen här…
Eftersmaken är lugn och bjuder på en torr och fet känsla i munnen som stannar kvar länge.
Vi smakar såklart mer (ja, vi dricker upp all öl) och njuter av mer komplexitet där jag till exempel känner av solmogna russin, mer fat och pappkartong (om man nu kan säga så utan att det låter negativt).
Luktar jag riktigt noga så anar jag lite lakritstoner och en fortfarande ganska påträngande alkoholkaraktär.

Old Stock Ale är ett oerhört fruktigt och mustigt barleywine som bjuder på skön, lagom sötma. Alkoholsticken försvinner med tiden och lämnar istället plats för en grymt skön upplevelse.
Slutsatsen blir att det här barleywine-ölet faktiskt mognat till lite och bjuder på lite mer komplexitet än tidigare och jag måste säga att jag verkligen längtar till nästa år när jag öppnar en flaska till!

Sammanfattning

Betyg 8/10
Artikelnummer Finns tyvärr inte längre
Namn Old Stock Ale
Volym 355 ml
Pris 43,30:-
Land USA
Alkoholhalt 11,7%
Bryggeri North Coast Brewing Co

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *