Oskar Blues Brewery: Ten Fidy

Ten FidyI det tillfälliga släppet under Mars månad så släpptes tre av Oskar Blues ”måste-smaka”-öl; Dale’s Pale Ale (som fått provanställning i standardsortimentet), Deviant Dale’s och Ten Fidy och givetvis var jag tvungen att smaka dem eftersom Oskar Blues anses som ett av de bästa ”Craft-beer”-bryggerierna i USA.
Dale’s Pale Ale köper jag titt som tätt numera eftersom jag tycker det är en ruskigt bra Pale Ale och Deviant Dale’s gillade jag verkligen skarpt. Nu har turen kommit till humlehantverkets Muhammad Ali – Oskar Blues imperial stout, tappad på burk!

Ten Fidy landar mycket tungt i glaset och levererar ett tjockt, levande och sprudlande gyllenbrunt skum som försvinner snabbt och vägrar visa sig igen.
Kroppen är svart som tjära och på sidorna av glaset anar jag inget annat än ogenomträngligt, svart mörker.
Näsan bjuds på efterrätt i form av en tjock doft bestående av choklad, mustigt kaffe, caramel och kladdkaka(!).
När jag tar en liten mun så överraskas jag av den mycket mjuka, nästan tjocka känslan som jag får men som sedan övergår i en beska som redan är påträngande…
Första upplevelsen består av russin och chokladkaka och en dov, stum och lite störande bitterhet.
Vidare försök med Ten Fidy levererar mjuka, lätt kolsyrade upplevelser med sköna drömmar om efterrätt och bästa upplevelsen kommer när jag tar min enkla klunk då jag inte upplever bitterheten lika påträngande; Nu finns istället plats för kaffe, torkad frukt och choklad.
Jag provar att hälla Ten Fidy över några skopor vaniljglass för att testa galenskap och uppfinnaranda i symbios. Jag kommer ganska snabbt fram till att en stout-floatie faktiskt inte är fel – här agerar Oskar Blues Imperial Stout kaffe och funkar faktiskt riktigt bra i vanvettet.
Den stora behållningen är dock tillsammans med choklad; en tugga Toblerone och en klunk Ten Fidy svetsar fast en skön, bitter chokladsmak i munnen som stannar länge!

Oscar Blues Brewery Ten Fidy har lämnat landet för tillfället (finns inte längre att köpa eller beställa via Systembolaget) men jag är säker på att han återvänder…

Betyg 6/10 (utan tilltugg) 8/10 med choklad
Artikelnummer 11045
Namn Ten Fidy
Volym 355 ml
Pris 49,80:-
Land USA
Alkoholhalt 10%
Bryggeri Oskar Blues Brewery

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *