Brouwerij Boon: Oude Kriek Boon

Oude Kriek BoonVad gör man när man är sugen på en syrlig, skön öl och man inte får tag på Brekeriets suveräna drycker?
Jo, självklart tar man tag i den där flaskan med spontanjäst körsbärsöl som retats väldigt länge i hyllan på Systembolaget: Oude Kriek Boon!
Nu är jag ju lite nybörjare på spontanjäst öl men allt som jag smakar stärker ju min kunskap när det kommer till smaker, upplevelser och känslor om öl så en dryck från välrenommerade Brouwerij Boon kan ju aldrig skada. 

En körsbärsöl ska ju gå i röda toner, det är ju liksom givet och denna Lambic räds minsann inte att visa sina äkta färger!
Ett fantastiskt välfärgat, rosa skum pryder ytan i sin blygsamhet – det tenderar att torna upp sig likt en bulle i mitten när jag snurrar runt den grumliga, nästan lila drycken.
Doften bär såklart ganska tydliga drag åt körsbär men jag anar ett annat bär någonstans och när jag konsulterar Systembolagets websida så ser jag att klarbär har använts också.
Smaken är läskande syrlig, nästan åt det sura hållet ibland. Jag uppfattar körsbären som att de inte riktigt är mogna men då menar jag det på ett väldigt bra sätt – hela upplevelsen är mycket fräsch. Jag känner av något mustigt lantligt någonstans långt borta blandat med bäret som jag då antar är klarbär.
Munkänslan är ganska mjuk men också relativt tunn.
Eftersmaken är torr och lite beskt syrlig – ungefär som ett ungt körsbär.
En försiktig sommarklunk ger mig en skön, återhållsamt fruktig körsbärskaraktär och jag får lust att likställa detta öl med ett fint, mousserande vin – härligt, härligt! 🙂
Bäst före 2033När jag sitter och smakar, funderar och försöker komma på vad jag ska skriva mer om ölen så råkar jag vända på flaskan och där observerar jag att bäst före-datumet är år 2033! Jag blir verkligen nyfiken och bestämmer mig genast för att köpa en flaska till och smaka lagom till min 60-årsdag (lite läskigt) ! !

Sammanfattningsvis så kan jag säga att detta är en väldigt svalkande, festlig och härligt lantlig Lambic som faller mig i smaken till hundra procent. Om du trodde att körsbärsöl är någon söt, sliskig, tysk smörja så finns här Oude Kriek Boon från Belgien för att bevisa motsatsen – drick och njut!

Sammanfattning

Betyg 7/10
Artikelnummer 1673
Namn Oude Kriek Boon
Volym 375 ml
Pris 49,90:-
Land Belgien
Alkoholhalt 6,5%
Bryggeri Brouwerij Boon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *